Duitsland zal ons land helpen om stroomtekort te voorkomen

© BELGA

“Om komende winter een stroomtekort in ons land te voorkomen, krijgen we hulp uit Duitsland.” Dat heeft Charles Michel gezegd tijdens zijn beleidsverklaring in de Kamer. De premier deed daarvoor een telefoontje met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

gjs

Door op hetzelfde moment geplande onderhoudswerken zullen een deel van komende winter slechts zes van de zeven kernreactoren in ons land werken. Experts verklaarden de voorbije weken dat de kans heel groot is dat er daardoor op enkele momenten – bijvoorbeeld in november en januari – niet genoeg elektriciteit zal zijn om in de vraag van alle Belgen te voorzien.

Charles Michel heeft maandagnamiddag in de Kamer tijdens zijn beleidsverklaring gezegd dat hij met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gebeld heeft over het mogelijke stroomtekort. “Duitsland zal België helpen om deze winter een stroomtekort te voorkomen”, zei de premier. Merkel zou steun en samenwerking bij de import van elektriciteit beloofd hebben.

LEES OOK. Wat gebeurt er met het treinverkeer als de stroom uitvalt in november? “Impact zal groot zijn”

De premier herhaalde dat Engie Electrabel, de uitbater van de Belgische kerncentrales, zal moeten opdraaien voor de prijsstijgingen als gevolg van de “abnormale onbeschikbaarheid” van het nucleair park. Hij noemde die onverwachte onbeschikbaarheid “onaanvaardbaar”. De CREG heeft de opdracht gekregen de impact op de markt en de tarieven te objectiveren.

Uit de onzekerheid rond de stroomtoevoer moeten we lessen trekken voor de toekomst, zei Michel nog. “Een bruuske en geïmproviseerde uitstap uit de kernenergie, waar sommigen voor pleiten, is voor ons geen optie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen