Kwart gemeenten zet minder in op sociale woningen

De woonwijk Malem, sociale woningen in gent. © fvv

In een op vier gemeentes zijn er minder sociale woningen dan in 2005 en in een op de drie gemeentes is er amper sociale huisvesting bijgekomen. Dat blijkt uit een nieuw armoederapport. Het armoedegemiddelde voor heel Vlaanderen ligt op 13,7 procent.

Marthe Saelens

Decenniumdoelstellingen, de organisatie die de armoede in kaart brengt in Vlaanderen, komt met een nieuw rapport over de graad van armoede op gemeentelijk niveau. Het armoedegemiddelde voor heel Vlaanderen ligt op 13,7 procent. Dat betekent dat meer dan één Vlaming op tien in armoede leeft.

‘Maar dat algemene cijfer verbergt in heel wat gemeentes hoe erg het werkelijk is gesteld met de lokale armoede’, zegt Michel Debruyne, coördinator van Decenniumdoelstellingen. De organisatie selecteerde daarom 33 gemeentes waar het armoedecijfer boven de tien procent ligt en waar er een aantal lokale groepen intensief de armoede bestrijden. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag bekendgemaakt.

De Vlaamse gemeente met het hoogste armoedecijfer (maar liefst 38 procent) is Boom in de provincie Antwerpen. Elf gemeentes, waaronder een aantal grote centrumsteden als Gent, Genk, Oostende en Antwerpen, tellen meer dan twintig procent kinderarmoede. Het rapport van Decenniumdoelstellingen geeft ook weer dat in alle onderzochte gemeentes de kansarmoede alleen maar is gestegen sinds 2005.

Minder sociale woningen dan in 2005

In een op vier gemeentes zijn er minder sociale woningen dan in 2005 en in een op de drie gemeentes is er amper sociale huisvesting bijgekomen. Tot deze laatste groep behoort Gent. ‘Gent heeft het nadeel dat ze met een heel oud patrimonium zit’, zegt Debruyne. ‘Als de woontorens in de Rabot-wijk worden afgebroken, verdwijnen er weer zo’n zeshonderd woningen. Maar we weten dat er daarna weer vijfhonderd bijkomen, dus het aantal sociale woningen daar blijft stabiel.’ In Antwerpen stijgt het aantal sociale woningen ook al een aantal jaren niet meer.

Volgens Debruyne moet er een inhaalbeweging komen wat betreft de sociale huisvesting. ‘Minister Homans (N-VA) zegt dat de gemeentes alle middelen moeten investeren in de renovatie van bestaande sociale woningen. Maar als je deze lokale cijfers ziet, is het niet voldoende om alleen de huidige woningen te renoveren.’ Ook nieuwe sociale woningen bijbouwen, is absoluut noodzakelijk, stelt Debruyne. ‘Als je alleen blijft renoveren, duw je mensen dieper in armoede.’

Decenniumdoelstellingen wil met dit rapport de nieuwe gemeentebesturen mobiliseren om na de verkiezingen een concreet armoedebestrijdingsbeleid na te streven. Sociale woningen bieden volgens de organisatie het antwoord op armoede en het vormt bovendien een belangrijke indicator voor een degelijk sociaal beleid.

‘Niet investeren in sociale huisvesting is onbegrijpelijk en we hebben echt een inhaalbeweging nodig’, aldus Jos Geysels, voorzitter van Decenniumdoelstellingen. ‘Vandaag hebben we het gevoel dat een aantal gemeentes geen degelijk sociaal beleid voeren.’