Direct naar artikelinhoud
ntgent

Milo Rau over petitie tegen naaktscène: "Niet één van de ondertekenaars heeft de voorstelling gezien"

De bewuste scène in 'Lam Gods' waarbij een naakte Adam en Eva een vrijpartij simuleren in het bijzijn van een kinderkoor.Beeld Michiel Devijver

Het Comité voor Bezorgde Ouders en Grootouders heeft online een petitie gestart om de subsidies voor NTGent in te trekken. Aanleiding is de 'vrijscène' in de productie Lam Gods. Regisseur Milo Rau staat open voor debat, maar vraagt wel dat de ondertekenaars de voorstelling eerst bekijken.

“In feite is dit gewoon porno onder het mom van kunst.”

Dat schrijft het Comité voor Bezorgde Ouders en Grootouders in een begeleidende tekst bij een petitie, gericht aan Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld). De aanleiding is de erotische scène in Lam Gods, de openingsvoorstelling van NTGent, waarin een naakte Adam en Eva een vrijpartij simuleren, op hetzelfde moment dat ook een kinderkoor op het podium staat. 

“Hun erotische choreografie met het kinderkoor als publiek is choquerend”, vindt het comité. “Jonge meisjes moeten op korte afstand toekijken hoe een man en een vrouw een erotische scène opvoeren.” En: “Het is niet de eerste keer dat obscure (sic) scènes getoond worden, maar om een erotische scène op te voeren waarbij kleine meisjes moeten toekijken gaat echt alle perken te buiten (sic).”

Met de petitie, die op het moment van schrijven door een kleine 3.000 mensen werd ondertekend, willen de actievoerders van Gatz gedaan krijgen dat de werkingssubsidies voor NTGent worden ingetrokken. In de open brief aan de minister worden de superlatieven niet geschuwd, en wordt ook het #MeToo-schandaal als argument aangewend. “Het gaat hier om een erotische naaktscène in het openbaar in het bijzijn van kinderen! Hoe valt dit te rijmen met een strijd tegen #MeToo in de culturele sector? Zal Child Focus straks de brandjes moeten blussen, en het door uzelf opgerichte meldpunt 1712 de slachtoffers moeten opvangen?” Gatz wenste niet te reageren. Ook bij het Comité voor Bezorgde Ouders en Grootouders was niemand bereikbaar voor commentaar.

'Hoe valt dit te rijmen met een strijd tegen #MeToo in de culturele sector? Zal Child Focus straks de brandjes moeten blussen?'
Comité voor Bezorgde Ouders en Grootouders

Tegen abortus

Milo Rau, artistiek leider van NTGent en regisseur van Lam Gods, reageert wel. “Ik ben er zeker van dat niet van één de ondertekenaars de voorstelling heeft gezien. Dat maakt het moeilijk voor ons om gefundeerd te reageren.” Rau wijst ook naar de politieke en ideologische achtergrond van het Comité voor Bezorgde Ouders en Grootouders. Op zijn website zegt het comité “niet akkoord te gaan met de libertijnse ideologie van de expliciete vroeg-seksualisering”. Eerder startte het ook al petities tegen abortus en tegen “een genderneutraal beleid in onze schoolboeken”. Ook het platform waarop de petitie werd gelanceerd, CitizenGo, deelt vooral acties om, in verschillende landen, wetgeving rond abortus, het homohuwelijk of genderneutraliteit in te perken.

'Ik nodig die mensen uit om te komen kijken, dan kunnen we debatteren. Gebaseerd op feiten, en niet alleen op ideologie'
Milo Rau, artistiek directeur van NTGent

Toch staat Rau open voor het debat dat ze willen voeren. “Petities zijn prima. Ik teken ook veel petities, en ik ben ook niet altijd ten volle geïnformeerd. Daarom nodig ik die mensen uit om naar de voorstelling te komen kijken. Dan kunnen we er een echt debat over voeren. Gebaseerd op feiten, en niet alleen op ideologie.”