Open VLD-lijsttrekker Lode Vereeck na klacht over mogelijk grensoverschrijdend gedrag: 'Ik ben onschuldig'

Lode Vereeck © TONY VAN GALEN

Het parket van Limburg heeft een onderzoek geopend naar Open-VLD-lijsttrekker Lode Vereeck, na een aangifte. Hij zou zich mogelijk grensoverschrijdend hebben gedragen tegenover studentes. Dat meldt VRT NWS en wordt bevestigd aan De Standaard. Aan VTM Nieuws zegt Vereeck intussen dat hij onschuldig is.

mg, dgs

De Universiteit Hasselt, waar Vereeck het vak economie doceert, heeft de voorbije weken meerdere klachten gekregen en heeft het dossier overgemaakt aan het parket van Limburg. Volgens het parket is er 'mogelijk sprake van grensoverschrijdend gedrag door de heer Lode Vereeck ten aanzien van studentes en doctoraatsstudentes'. 'Ik heb net vernomen dat de universiteit een dossier aan het parket heeft overgemaakt ter inzage. Ik kan hierop niet verder reageren, omdat ik van niets weet, noch van de unief, noch van het parket', reageert Vereeck. 'Ik ben blij dat het parket er zich mee bemoeit, zodat deze geruchtenmolen kan stoppen. Ik heb in ieder geval het volste vertrouwen in het gerecht, en hoop dat er snel duidelijkheid komt over mijn onschuld. Ik werk dan ook heel graag mee aan een eventueel onderzoek.' Vereeck zegt dat 'het roddels en geruchten zijn' en 'dat die nu uit de hand zijn gelopen'.

Open VLD-voorzitster Rutten laat weten dat Vereeck een stap terug zet uit het partijbestuur. 'Meldingen als deze zijn altijd ernstig te nemen', laat Rutten aan VTM Nieuws weten. In het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zal Lode Vereeck zich deze laatste week 'terughoudend opstellen', klinkt het.

Politieke carrière

Vereeck startte zijn politieke loopbaan op het kabinet van toenmalig minister van Middenstand Jaak Gabriëls (Open VLD) in 1999. Eind 2008 ging hij voluit voor een actieve politieke carrière en sloot zich aan bij Lijst Dedecker (LDD), de partij van Jean-Marie Dedecker. Hij werd fractievoorzitter en was lid van de Commissie Financiën en Begroting. In 2010, na de federale verkiezingen, werd hij één jaar lang de nieuwe voorzitter van LDD.

In 2014 keerde Vereeck terug naar Open VLD en is nog altijd senator. Vereeck komt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op in Diepenbeek, waar hij lijsttrekker is en het burgemeesterschap ambieert.

Hij is ook deeltijds verbonden aan de Universiteit van Hasselt, waar hij macro-economie en publieke financiën doceert, maar is voorlopig op ziekteverlof.