Direct naar artikelinhoud
asiel-en migratie

"Asiel voor een Syriër? Vlaamse lokale politici laten zich leiden door geslacht, religie en beroep"

Migranten arriveren op het het eiland Lesbos.Beeld REUTERS

Vlaamse lokale politici staan positiever tegenover Syrische vluchtelingen als die vrouwelijk, hoogopgeleid en christelijk zijn. Dat blijkt uit een onderzoek bij bijna 1.200 lokale politici.

en

In mei en juni lanceerden docent bestuurskunde Bert George en masterstudent Carla Deckers van de Erasmusuniversiteit Rotterdam een experiment waaraan 1.164 lokale Vlaamse politici deelnamen, zowel leden van de gemeenteraad als van de OCMW-raad. George en Deckers bezorgden de politici een aantal vragen waarin zij peilden naar de mate waarin een Syrische asielzoeker bescherming verdient. Ook over de mogelijke veiligheidsdreiging werd een vraag voorgelegd.

In de vraagstelling lieten de onderzoekers drie elementen variëren: geslacht, beroepscategorie en religie. In de ene vragenlijst is bijvoorbeeld sprake van Ahmed, in de andere lijst heet de asielzoeker Fathima. Sommige politici moesten oordelen over een Syrische huisarts, anderen over een kapper. En in sommige gevallen ging de Syriër regelmatig naar een islamitische moskee, terwijl in andere gevallen sprake is van een Syriër die regelmatig naar de christelijke kerk gaat. George benadrukt dat dit onderzoek fictieve scenario’s betreft, maar de resultaten geven wel een sterke aanwijzing voor daadwerkelijke beleidskeuzes.

'Moslims hebben volgens lokale politici minder recht op asiel en vormen volgens hen ook een grotere veiligheidsdreiging in vergelijking met christenen'
Bert George, docent bestuurskunde

De eerste resultaten werden de afgelopen weken verwerkt en George zegt verbaasd te zijn over de discriminerende reacties van de politici. “Vlaamse lokale politici vinden gemiddeld dat mannelijke Syrische vluchtelingen minder nood hebben aan bescherming en een grotere veiligheidsdreiging vormen dan vrouwelijke. Verder vinden de ondervraagden dat kappers minder recht hebben op asiel dan huisartsen. Ook moslims hebben volgens lokale politici minder recht op asiel en vormen volgens hen ook een grotere veiligheidsdreiging in vergelijking met christenen.”

Spiegelvoorkeur

George ziet opvallende parallellen tussen het maatschappelijke debat over asiel en de standpunten van lokale politici. “De voorkeuren hebben deels te maken met het bestaande vluchtelingenbeleid. Zo liet de Belgische regering al meermaals groepen christelijke Syriërs overvliegen. De redenering was dat die christenen in de oorlog met Islamitische Staat bijzonder kwetsbaar zijn en daardoor zeker beschermd moeten worden. Dat element beïnvloedt blijkbaar ook de meningen van lokale politici. 

"Verder speelt ook de zogenaamde spiegelvoorkeur: mensen hebben vaak een positiever oordeel over de mensen die op hen lijken. Vandaar dat een politicus met een christelijke achtergrond of opvoeding eerder geneigd is om een christelijke Syriër te helpen. Onvermijdelijk zitten er ook een aantal politici in ons onderzoek met xenofobe standpunten.”

Ook de voorkeur voor vrouwelijke vluchtelingen heeft volgens George deels te maken met het vluchtelingendebat, waarbij steeds meer politici en migratie-experts opwerpen dat er disproportioneel veel Syrische mannen asiel aanvragen, terwijl vrouwen en alleenstaande vrouwen met kinderen achterblijven in Syrië of in de vluchtelingenkampen.

'Dat een Syrische kapper minder kans maakt op asiel dan een Syrische huisarts is toch wel frappant'
Bert George, docent bestuurskunde

“Maar eigenlijk zou geslacht geen invloed mogen hebben op de asielkansen en de rechten van een vluchteling”, zegt George. “Een Syrische man die vervolgd wordt loopt evenveel gevaar als een Syrische vrouw die voor haar leven moet vrezen.”

Dat een Syrische kapper minder kans maakt op asiel dan een Syrische huisarts vindt George nog frappanter. “Het wijst erop dat nogal wat lokale politici mogelijk een amalgaam maken tussen asielbeleid en een politiek van arbeidsmigratie."