© AFP

Rijden met diesel nu 448 euro per jaar duurder dan in 2016

Het rijden met een diesel kost nu 448 euro per jaar meer dan in 2016. Dat blijkt uit de Mobiliteitsbarometer van VAB. Een liter diesel kost vandaag 8,1 eurocent meer dan benzine. Diesels waren volgens de publieke opinie al meer belastend voor het milieu, maar zijn dat volgens VAB nu dus ook voor uw portefeuille.

gw

Ondanks de hogere pompprijs van diesel blijft de benzinerijder meer betalen voor het gebruik van zijn wagen. Dat komt omdat de gemiddelde benzinewagen nog steeds 16% meer verbruikt dan de dieselwagen. “Maar het kostprijsverschil tussen 100 kilometer rijden met een benzinewagen of een dieselwagen is zeer klein geworden, namelijk slechts 95 eurocent. In 2016 bedroeg dat verschil nog 2,22 euro”, zegt VAB-woordvoerder Maarten Matienko.

De impact van de huidige brandstofprijzen op de jaarlijkse brandstoffactuur is veel groter voor dieselrijders, omdat de gemiddelde dieselrijder 5.000 kilometer per jaar meer rijdt. Door dit hoger kilometeraantal is zijn factuur jaarlijks met 448 euro gestegen ten opzichte van januari 2016. Voor de benzinerijder is dit slechts 171 euro meer.”

Volgens VAB is het voor privépersonen dan ook niet meer interessant om een dieselwagen te kopen. “Een nieuwe diesel kost gemiddeld 2.000 euro meer dan een benzineversie. De inschrijvingstaks (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting zijn ook hoger. Ondanks het lagere verbruik zou je er al 210.526 kilometer mee moeten rijden om de meerprijs terug te verdienen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer