Direct naar artikelinhoud
Migranten

Kinderrechtencommissaris spreekt Francken tegen: "Servische familie is gedwongen tot vertrek"

Het Servische gezin was het eerste dat werd opgesloten in de veelbesproken family units van het gesloten centrum van Steenokkerzeel.Beeld BELGA

De Servische familie die een tijdje was opgesloten in de gesloten gezinsvoorzieningen van Steenokkerzeel, maar daar vrijgelaten moest worden, is nu alsnog teruggekeerd naar haar thuisland. Het gezin is vrijwillig teruggekeerd, volgens het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Bernard De Vos, de Franstalige kinderrechtencommissaris, spreekt dat echter tegen.

Het Servische gezin, een moeder en haar vier kinderen, was het eerste dat werd opgesloten in de veelbesproken family units van het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Omwille van procedurestappen kon het gezin niet gerepatrieerd worden binnen de wettelijk voorziene termijn van 28 dagen, zodat het vijftal overgebracht werd naar een open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas.

Daar nam het gezin de benen, waarna het werd teruggevonden en opnieuw opgesloten in Steenokkerzeel. Nu is het gezin alsnog effectief vertrokken. Dat gebeurde volgens het kabinet-Francken op vrijwillige basis.

De staatssecretaris verwijst op Twitter naar de procedurewaterval die het gezin was opgestart sinds midden augustus. Sindsdien waren namelijk 34 procedures opgestart. "De familie heeft gekozen om dan toch - na 34 procedures - vrijwillig terug te keren naar het herkomstland. Ze tekende daarvoor een verklaring tot vrijwillig vertrek", klinkt het. 

Twitter bericht wordt geladen...

Maar de Franstalige kinderrechtencommissaris Bernard De Vos ontkent dat. Het gezin is "gedwongen en geforceerd" naar zijn thuisland vertrokken, klinkt het. "De moeder heeft beslist om te vertrekken omdat ze niet anders kon. In feite wilde ze niet zelf vertrekken."

Volgens De Vos is de 25-jarige vrouw sinds haar 15de al in België. Al haar kinderen spreken volgens hem Nederlands en geen woord Servisch. "Ik ben woedend. Dit is echt een ondraaglijke situatie", aldus de kinderrechtencommissaris.