Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Deze films mag u niet missen op Film Fest Gent (volgens onze chef Cult.)

Ethan Hawke in 'First Reformed'.Beeld rv

Vanavond komt Film Fest Gent uit de startblokken met de Belgische première van Lukas Dhonts opzienbarende Girl. Maar uiteraard zijn er de komende twaalf dagen nog meer cinefiele parels in Gent te zien. Chef cultuur Ben Van Alboom plukt er vijf uit.

1. Shoplifters

Als een film met de Gouden Palm aan de haal gaat in een jaar dat ook The Wild Pear Tree (Nuri Bilge Ceylan), Cold War (Pawel Pawlikowski) en Ash Is Purest White (Jia Zhangke) hem dubbel en dik verdienden, dan weet je dat je met een meesterwerk te maken hebt. Op Film Fest Gent kun je de vergelijking trouwens zelf maken: naast dit oneindig charmante, delicate én hartverscheurende kleinood van de Japanner Hirokazu Koreeda (over een bijzonder liefdevol gezin gauwdieven), zijn ook de drie andere Cannes-favorieten op het festival te zien. Maar neem het van ons aan: Shoplifters is degene die u móét hebben gezien.

Op 12, 15 en 18 oktober in Kinepolis.

2. Coureur

Toen ik in 2011 in de Wildcards-jury zat van het Vlaams Audiovisueel Fonds (dat de beste eindwerken beloont met een aanzienlijke productiepremie voor een volgend project), staken twee films met kop en schouders boven de rest uit. De ene stond op naam van Adil El Arbi en Bilall Fallah, de andere op die van Kenneth Mercken. Intussen weten we hoe het met de eerste is afgelopen, en op Film Fest Gent komen we er dit jaar eindelijk achter wat Mercken nog in zijn mars heeft. Onze gok? Veel. Coureur speelt zich, net als zijn geprezen kortfilm, af in het wielrennersmilieu, een wereld waar Mercken als ex-eliterenner veel – goed én slecht – van afweet.

Op 18 en 19 oktober in Kinepolis.

3. The Kindergarten Teacher

Nee, hij heeft niet de meest sexy titel aller tijden, maar ga de tweede film van Sara Colangelo toch maar zien. Al was het maar omdat Maggie Gyllenhaal er de vertolking van haar carrière in neerzet, en omdat dat iets wil zeggen als die carrière onder meer Secretary en de briljante tv-serie The Deuce omvat. In The Kindergarten Teacher kruipt ze in de huid van een kleuterjuf die na een loopbaan van twintig jaar geen rotjong meer kan zien, tot ze ervan overtuigd geraakt dat een van haar leerlingen mogelijk de nieuwe W.B. Yeats is. Het resultaat? Een lyrisch en complex drama vol gevatte humor, verrassende plotwendingen en vervelende kinderen.

Op 16, 17 en 18 oktober in Kinepolis.

4. The Green Fog

Vorig jaar kon u op Film Fest Gent kijken naar 78/52, een puike documentaire over de beruchte douchescène uit Alfred Hitchcocks Psycho. Dit jaar staat de Hitchcock-hommage op naam van de notoire bewegende beeldenstormer Guy Maddin, die zijn liefde voor cinema al heeft bewezen met The Saddest Music in the World en The Forbidden Room. Samen met de broers Evan en Galen Johnson herinterpreteert Maddin in The Green Fog de Hitchcock-klassieker Vertigo aan de hand van vintage footage van San Francisco, waar Vertigo werd ingeblikt. Inclusief een – bijzonder geestig stuk uit dit wonderlijke curiosum trouwens – videoclip van *NSYNC.

Op 12, 16 en 18 oktober in Studio Skoop.

5. First Reformed

Dan maakt Taxi Driver-scenarist Paul Schrader, die ook als regisseur een niet onaardig aantal kleinoden op zijn cv heeft staan, eindelijk nog eens een goede film, dan vindt hij in ons land niet eens een verdeler. En ja, het is goed mogelijk dat u zijn vorige vehikels Dying of the Light en The Canyons nog niet hebt verteerd, maar First Reformed is echt – hand op het hart, en op een paternoster – weer een grand cru. Samen met een sublieme Ethan Hawke, duikt Schrader als een Olympische schoonspringer in een bad vol religie (en blasfemie) door onder de huid van een priester te kruipen die een poging onderneemt om zijn gedachten op orde te zetten.

Op 12 oktober in Studio Skoop, 15 oktober in Kinepolis en 19 oktober in Sphinx.

Film Fest Gent loopt van 9 tot 19 oktober, filmfestival.be