Direct naar artikelinhoud
Fotografie

Vanavond gaat Lieve Blancquaert in 'Last Days' terug naar de oerbron

Vanavond gaat Lieve Blancquaert in 'Last Days' terug naar de oerbron
Beeld Lieve Blancquaert

Elke dinsdag blikt Lieve Blancquaert met een foto vooruit op haar Eén-programma Last Days, over hoe de wereld omgaat met de dood. Vandaag: Varanasi, India.

"Nu ik hier sta, met mijn voeten op de resten van zoveel leven, overvalt mij in eerste instantie een soort paniek. Ik zie overal in doeken gewikkelde lichamen tussen de zwarte rook opdoemen. Het krioelt er van de koeien, honden en mensen. Mijn ogen noch mijn camera kunnen het vatten. Het is zoveel. Waar kijk ik eerst? Wat is dit allemaal? Ik ruik het verbrande hout en gebakken vlees, en die geur maakt mij vreemd genoeg niet misselijk. Het is geen gruwel of afkeer die ik voel. Veel meer ben ik zwaar onder de indruk. Alsof het in slow motion gebeurt, zie ik mannen de trappen van de Ghat afdalen naar de oever, met op hun schouders bamboe draagberries en daarop de ingepakte lichamen. De ene stoet volgt de andere op.

"Deze plek, de Manikarnika Ghat, is voor de hindoes de place to be als het over de dood gaat. Meer dan tweehonderd lichamen worden hier dagelijks gecremeerd. Dat lijf is voor hen maar een tijdelijk huis waarin de onsterfelijke ziel mag wonen. Wanneer dat huis kapotgaat, moet de ziel zo snel mogelijk terug naar de oerbron, de heilige rivier of moeder Ganges. Als ze de voorgeschreven rituelen strak volgen, kan het hier volgens de gelovigen niet misgaan. De ziel maakt op deze magische plek veel kans om het eeuwige, de moksha, te krijgen. Dat is de bevrijding van de cyclus van dood en wedergeboorte, het ultieme verlangen van elke hindoe."

Last Days, 20.40 uur, Eén. Het boek is uit bij Hannibal.