Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Amerikaanse ambassadrice bij Verenigde Naties neemt ontslag

Haley en Amerikaans president Donald Trump op een persconferentie.Beeld EPA

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, heeft ontslag genomen. Trump schuwde de lovende woorden niet op een persconferentie.

Trump zat samen met Haley in het Oval Office en heeft haar ontslag aanvaard. Tegen het einde van het jaar zou ze haar functie neerleggen.

Het is nog onduidelijk waarom de ambassadrice besloten heeft op te stappen. In haar functie van VN-ambassadeur overschaduwde zij aanvankelijk Trumps eerste minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, als vertolker van diens buitenlandse beleid. Daarbij speelde mee dat zij een veel hechtere band had met Trump.

Trump zei dat ze ‘ongelooflijk’ goed werk heeft verricht als ambassadeur bij de VN. Hij zei dat hij haar graag terug zou willen hebben op een andere post. "Jij mag kiezen," zei hij.

Impopulaire maatregelen

Als vertegenwoordigster van Trump stelde ze zich vaak hard op bij de VN en diende ze een reeks impopulaire maatregelen op. Daarbij ging het onder meer om het korten op de Amerikaanse bijdrage voor de UNRWA, de VN-organisatie die hulp verleent aan Palestijnse vluchtelingen. Ze stond ook vierkant achter het besluit om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen.

Eerder dit jaar kondigde ze ook het vertrek van de Verenigde Staten uit de VN-mensenrechtenraad aan. Volgens Haley was de raad "moreel bankroet" en "politiek corrupt". De VS ergerden zich volgens haar al lange tijd aan de ‘anti-Israëlische’ opstelling van de VN-raad. Aanleiding voor het besluit uit de mensenrechtenraad te stappen was een motie waarin de raad het Israëlische nederzettingenbeleid veroordeelde als een ‘flagrante schending’ van de mensenrechten.

Impopulaire maatregelen
Beeld REUTERS

Haley erkende dat het om maatregelen ging waarover andere landen niet bepaald enthousiast bleken, maar volgens haar hebben ze wel meer respect voor de VS.

Mogelijk presidentiële ambities

In Republikeinse kringen werd gefluisterd dat Haley mogelijk presidentiële ambities heeft, maar dat sloot ze uit. Ze liet weten dat ze in 2020 campagne zal voeren voor de herverkiezing van Trump.