Direct naar artikelinhoud
Stroomproblemen

Duitse hoogspanningsbeheerder zegt België steun toe bij mogelijke stroomtekorten

Archiefbeeld.Beeld Wouter Van Vooren

De Duitse hoogspanningsbeheerder Amprion zal mogelijke stroomtekorten in ons land helpen vermijden komende winter. Dat heeft het bedrijf dinsdag bevestigd. Eerder had ook kanselier Angela Merkel premier Charles Michel verzekerd van steun en samenwerking.

De verschillende federale overheidsdiensten, hoogspanningsbeheerders en regulatoren overleggen over verschillende opties om mogelijke stroomtekorten in België te vermijden. Een van die opties is steun van buurland Duitsland.

Premier Michel meldde tijdens zijn regeerverklaring in de Kamer al dat Merkel hem steun heeft aangeboden bij mogelijke stroomproblemen, en nu zegt ook de Duitse hoogspanningsbeheerder Amprion België uit de nood te willen helpen. "We zullen alle mogelijkheden aanwenden om een zo hoog mogelijke import naar België toe te laten", luidt het bij Amprion. 

Mogelijkheden daarbij zijn reserves bouwen bij interconnectoren en belangrijke hoogspanningslijnen. Of de Duitsers de 'loop flows', waarbij ze hun binnenlandse stroom van noord naar zuid vervoeren via buurlanden als België, zullen beperken. Dat beperkt de Belgische importcapaciteit namelijk. 

Een onmiddellijke verbinding tussen het Duitse en Belgische hoogspanningsnet is er overigens nog niet. Hoogspanningsbeheerder Elia werkt wel aan zo'n interconnectie. In 2020 zou die er zijn, tot dan hangen we af van Nederland en Frankrijk.