Direct naar artikelinhoud
Sacharovprijs

Dit zijn de drie finalisten van de Europese sacharovprijs

Oleg Sentsov in Russische hechtenis.Beeld AP

De NGO's die migranten redden op de Middellandse Zee, de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov en de Marokkaanse protestleider Nasser Zefzafi. Dat zijn de drie finalisten van de Sacharovprijs 2018, de prijs voor wie zich inzet voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. 

Eerder kozen de Europese parlementsleden acht genomineerden voor de Sacharovprijs. Daaruit selecteerde de commissie Buitenlandse Zaken en ontwikkelingssamenwerking drie finalisten.

Migratie

De eerste genomineerde zijn verschillende NGO's zoals de Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Médecins Sans Frontières International (Artsen Zonder Grenzen), MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch en SOS Mediterranée.

Een schip van de NGO Jugend Rettet, actief in de Middellandse Zee.Beeld REUTERS

Oekraïne

Regisseur Oleg Sentsov is de tweede finalist. Hij breekt al jaren een lans voor de vrijlating van Oekraïense politieke gevangenen in Rusland. Sentsov werd zelf opgepakt door Rusland en tot 20 jaar cel veroordeeld wegens het "beramen van terroristische daden". Volgens Amnesty International wordt hij in mensonwaardige omstandigheden vastgehouden en gaat zijn gezondheid er met rasse schreden op achteruit.

Rifgebergte

De derde finalist is de Marokkaanse politieke activist Nasser Zefzafi. Hij was in 2016-2017 het gezicht van de vreedzame protesten in het Noord-Marokkaanse Rifgebergte. In mei 2017 werd Zefzafi opgepakt en tot 20 jaar cel veroordeeld omdat hij de openbare orde zou ondermijnd hebben en de Marokkaanse nationale eenheid bedreigde.

Nasser Zefzafi.Beeld REUTERS

De Sacharov wordt op 12 december uitgereikt in het Europees parlement.