Twee van de drie Nederlandse verdachten van schietpartij in Spa onder voorwaarden vrijgelaten

De Nederlanders Cyril T. (35) en Mark van den B. (38), twee verdachten van de dodelijke schietpartij op 26 augustus in Spa, zijn dinsdagnamiddag door de onderzoeksrechter in Verviers onder voorwaarden vrijgelaten. De broer van Cyril, Yvo T., geldt als de hoofdverdachte. Hij blijft in de cel voor het doden van hoofdinspecteur Amaury Delrez.

De twee dertigers zijn onder voorwaarden vrijgelaten maar blijven als dader of mededader verdacht van doodslag op de 38-jarige politieman. Het onderzoek laat in deze fase toe de Nederlanders voorlopig vrij te laten. Hun opsluiting om de openbare orde te verzekeren is niet noodzakelijk. “Deze beslissing is genomen in functie van de evolutie van het onderzoek. Het parket kan nog beroep aantekenen”, aldus Gilles De Villers Grand Champs, de procureur van Luik afdeling Verviers.

In de nacht van 25 op 26 augustus werden drie mannen uit Nederlands-Limburg de toegang tot een populair café in Spa geweigerd. De drie verbleven in Spa voor de Grote Prijs van België Formule 1 in Spa-Francochamps. Tijdens de daaropvolgende ruzie zou een van de verdachten een vuurwapen hebben getoond, waarna de politie werd verwittigd. Een toegesnelde patrouille onderschepte een taxi met de drie dertigers aan boord. In het vuurgevecht dat losbarstte werd hoofdinspecteur Amaury Delrez dodelijk geraakt.

Yvo T. vluchtte te voet weg. Hij had zelf verwondingen opgelopen en verschool zich in een huis in Spa. De massaal opgetrommelde politie kon de man lokaliseren en arresteren. De twee andere betrokkenen wisten naar Nederlands-Limburg te vluchten, waar ze een dag na de feiten door de Nederlandse politie werden opgepakt. Begin september besliste een rechtbank in Amsterdam dat ze aan België mochten worden uitgeleverd.

Bij zijn vrijlating dinsdag kreeg Cyril T. een aantal voorwaarden opgelegd, zoals ter beschikking blijven van het gerecht in ons land. Er moest ook een borgsom van 2.500 euro betaald worden.

Cyril T. en Mark van den B. hebben altijd hun betrokkenheid bij het dodelijke geweld op de agent ontkend. Ze geven enkel toe getuigen te zijn van de scène. Ze verbleven 28 dagen in een Belgische cel. Yvo T. zegt zich niets te herinneren. Hij wordt ook verdacht van poging tot moord op een collega van Delrez. De hoofdverdachte zou onder invloed zijn geweest van een cocktail van medicatie, alcohol en drugs.

Bij de afscheidsplechtigheid van Delrez in Theux waren honderden agenten aanwezig om een laatste groet te brengen aan de hoofdinspecteur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer