Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Homans misnoegd over politici die volmachten ronselen in rusthuizen

Archieffoto.Beeld Photo News

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is niet te spreken over de berichten van lokale politici die in woonzorgcentra volmachten ronselen bij bejaarden. "Ik wil wijzen op de verantwoordelijkheid van de politieke partijen en mandatarissen die dat doen", klinkt het. Lokale besturen kregen ondertussen de opdracht om zoveel mogelijk stemhokjes in de woonzorgcentra te plaatsen. 

Lokale politici en hun familieleden die in bejaardentehuizen volmachten van de bewoners gaan ronselen: het blijft een courante praktijk. Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is misnoegd, maar legt de verantwoordelijkheid bij de betrokken politici, zei ze vandaag in de commissie in het Vlaams parlement. 

"Alle partijen"

"Ik heb de lokale besturen via het Agentschap Binnenlands Bestuur de instructies gegeven om zoveel mogelijk stemhokjes in de woonzorgcentra zelf te plaatsen. Maar ik wil wel wijzen op de verantwoordelijkheid van de politieke partijen en mandatarissen die dat doen", aldus Homans. "Ik viseer hier niemand, je hoort het van alle partijen. Maar je kan niet zeggen: 'de overheid moet regels, regels, regels opleggen', maar tegelijkertijd in het rusthuis van de bomma ook een volmacht van Jeanneke, Marie en Julia vragen."

Zorgkoepel Zorgnet-Icuro trok vorige maand nog aan de alarmbel. De organisatie riep politieke partijen op om een interne deontologische code op te stellen, waarin de praktijk duidelijk wordt afgekeurd.