N-VA Leuven wil de komende zes jaar 240 km nieuwe voetpaden aanleggen

Lorin Parys © Photo News

N-VA Leuven wil dat het stadsbestuur de komende zes jaar 4,7 miljoen euro per jaar uittrekt voor de heraanleg van voetpaden.

mg

Op die manier kan er de komende bestuursperiode in totaal 240 kilometer worden aangelegd. De partij wil in één bestuursperiode alle bestaande pijnpunten van de tafel vegen en alle Leuvenaars een goed begaanbaar voetpad voor de deur garanderen.

Volgens de N-VA is er in Leuven nood aan een inhaaloperatie op het vlak van voetpaden. Sommige zijn al vijftig tot zestig jaar niet meer heraangelegd, met alle gevolgen van dien. ‘Voorzien in vlot begaanbare en goed onderhouden stoepen is een kerntaak van de lokale overheid. Goede stoepen maken dat iedereen, ook senioren, moeders of vaders met buggy’s, mindervaliden... betrokken kan blijven in het dagelijkse leven’, zegt lijsttrekker Lorin Parys.

De partij wil de voetpaden prioritair aanpakken op basis van objectieve maatstaven zoals leeftijd, frequentie van passages, aantal keren dat er oplapwerk verricht werd, vereiste of geplande nutswerken, de nabijheid van een school, woon- en verzorgingstehuis of ziekenhuis... Bij de heraanleg moet bovendien steeds ook een kabelgoot geplaatst worden die makkelijk open en dicht gaat om aan de nutsleidingen te kunnen werken, zodat de stoep om die reden niet moet worden opengebroken.