© Facebook

Jonge moeder onbehandelbaar ziek na wandeling met hond

Ze zit in een rolstoel, neemt 29 pillen per dag en moest de afgelopen week al drie keer gereanimeerd worden. En dat omdat Heidi (34), een jonge moeder van twee kinderen, vier jaar geleden is gaan wandelen in het park met haar hond.

Heidi Luckraft uit Groot-Brittannië ging vier jaar geleden wandelen in het park met haar hond. Ze voelde zich daarna plots onwel en onverklaarbaar moe. De dokters dachten eerst aan meningitis en vervolgens kreeg ze de diagnose van chronisch vermoeidheidssyndroom.

Tot ze drie jaar later plots uitslag kreeg. Pas toen kreeg ze eindelijk de juiste diagnose: de ziekte van Lyme, door een beet van een besmette teek. Heidi zit ondertussen in een rolstoel en neemt dagelijks 29 verschillende medicijnen. Toch wordt haar situatie er niet beter op.

Een vriendin van de vrouw deed haar verhaal, omdat Heidi zelf daar niet meer toe in staat was. “Vorige week moest ze drie keer gereanimeerd worden. Ze heeft pijn. Eerst had ze nog meer goede dagen dan slechte dagen, maar nu zijn we al blij als ze eens een goed uur heeft.”

Als Heidi de juiste diagnose zou gekregen hebben binnen de 48 uur na haar besmetting, zou ze maar twee weken antibiotica nodig gehad hebben om te genezen. Omdat het zo lang duurde voor ze de juiste diagnose kreeg, is haar ziekte nu nagenoeg onbehandelbaar in het Verenigd Koninkrijk. Haar familie en vrienden willen nu geld inzamelen zodat de vrouw een behandeling kan krijgen in Amerika.

Haar beste vriendin wil nu samen met Heidi’s man 60.000 Britse pond (circa 66.000 euro) ophalen voor een behandeling in de Verenigde Staten. Ze hopen dat bedrag verzameld te hebben voor Kerstmis.

(NKDR)

Meer teken door zachte winter

© RR

De weinige vriesdagen van het afgelopen jaar hebben voor een toename van het aantal tekenbesmettingen gezorgd. Dat blijkt uit onderzoek van professor Edwin Claerebout, parasitoloog aan de Universiteit van Gent, waarvan de resultaten dinsdag werden voorgesteld. “Teken kunnen door de warmere omgevingstemperatuur langer overleven dan normaal, en bovendien is in ons land ook een nieuwe teeksoort opgedoken”, verduidelijkt Claerebout.

Teken zijn vooral gevaarlijk omdat ze via bloed de ziekte van Lyme kunnen overdragen aan de mens. “Die ziekte veroorzaakt koorts, huidaandoeningen, gewrichtsontstekingen en kan ook leiden tot neurologische problemen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker te behandelen”, zegt Claerebout, die er dan ook op hamert goed te controleren op tekenbeten, bijvoorbeeld na een wandeling.

Ook honden en katten kunnen een besmetting met Lyme oplopen via een tekenbeet. “Het is dus belangrijk ook je hond of kat op tijd en stond goed te controleren op tekenbeten, en naar een dierenarts te gaan wanneer je symptomen opmerkt. Je huisdier is een goede indicator voor de omgeving waarin je leeft: als je hond of kat met Lyme besmet is, weet je dat er besmette teken in je omgeving zitten en kun je extra oplettend zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER