Videospeler inladen...

Tommelein wil absoluut burgemeester worden in Oostende, maar wat na mei 2019?

In Oostende zitten de SP.A van burgemeester Johan Vande Lanotte en de Open VLD van Vlaams minister Bart Tommelein samen in het stadsbestuur. Tommelein wil na zondag de rollen omdraaien en zelf burgemeester worden. Of hij dat wil combineren met een nationaal mandaat is niet duidelijk.

Tommelein vindt dat de afgelopen jaren goede en minder goede zaken gerealiseerd zijn in Oostende, maar hij wil als burgemeester een aantal socialistische recepten vervangen door liberale.

Vande Lanotte, die nog maar drie jaar burgemeester is, heeft al het een en ander gerealiseerd en wil daarop voortbouwen. Als voorbeeld geeft hij het creëren van genoeg plaatsen in de kinderopvang. Daar wil hij op voortbouwen door de kinderopvang goedkoper te maken.

Armoede

Een groot probleem in Oostende is de kansarmoede die meer dan 30 procent bedraagt. Volgens Tommelein was het armoedebeleid jarenlang een socialistische bevoegdheid, maar werken de toegepaste recepten niet.  

Volgens hem is veel meer coördinatie nodig. Tommelein stelt daarom voor een armoedemanager aan te stellen en het armoedebeleid toe te vertrouwen aan de burgemeester.

Vande Lanotte zegt dat het niet belangrijk is wiens schuld het is, maar dat we moeten kijken hoe we het probleem aanpakken. Hij stelt vast dat 70 procent van de mensen in armoede vluchtelingen zijn die moeilijkheden hebben met de taal en het vinden van een job. Hij wil daarom massaal inzetten op het creëren van werk en het aanleren van Nederlands.

Identiteit

Oostende heeft een gemengde bevolking.  Er zijn de autochtone Oostendenaars maar ook oudere mensen uit het binnenland en de laatste tijd veel meer vluchtelingen. De mensen zijn daarover bezorgd, zegt Vande Lanotte.

Bovendien is er recent het fenomeen van de transmigranten, waarvan er enkele betrokken waren bij inbraken. Dat maakt de mensen bang en Vande Lanotte pleit dan ook voor een lik-op-stukbeleid.

Tommelein pleit ook voor een harde aanpak. Hij wil ook iets doen aan de perceptie dat op bepaalde vlakken andere regels gelden. Hij neemt zelfs het woord cliëntelisme (van de socialisten) in de wijkcentra in de mond.

Vande Lanotte ontkent dat ten stelligste en zegt dat de wijkcentra juist een succes zijn. Tommelein zegt dat hij de centra gaat verbeteren. Hij wil laten zien dat de liberalen een socialer beleid kunnen voeren waarbij ze de mensen kansen geven.

Na zondag

Tommelein besluit het debat met te stellen dat hij na zondag geen enkele individuele partij uitsluit, maar dat hij de ambitie heeft om een coalitie te leiden.

Vande Lanotte spreekt zich niet uit voor de een of andere partij, maar zegt dat naar het programma gekeken zal worden en dat er voor zijn partij bepaalde cruciale punten zijn.

Tommelein wil burgemeester worden als de kiezer hem dat vraagt, maar hij laat in het midden of hij dat eventueel wil combineren met een nationaal mandaat.  Dat hangt volgens hem af van de verkiezingen in mei volgend jaar.

Vande Lanotte zegt de keuze van Tommelein op dat vlak te respecteren, maar hij vindt wel dat Oostende een fulltime burgemeester nodig heeft en dat de combinatie met een functie in Brussel bijna niet te doen is.

VIDEO: herbekijk hieronder het volledige debat in "Terzake" tussen Tommelein en Vande Lanotte

Videospeler inladen...

Meest gelezen