Antwerpen wil dertien huurders van sociale woningen vervolgen voor fraude

© WAS

De stad Antwerpen wil in totaal dertien huurders van sociale woningen vervolgen omdat ze fraude hebben gepleegd. Vorige week werd een Turks gezin uit haar sociale woning gezet omdat het in Turkije over een eigen woning beschikt. Het gezin moet ook nog eens 48.000 euro aan huurkorting terugbetalen.

kvh

Woonhaven, de sociale verhuurmaatschappij van de stad, heeft bij veertig vermoedelijke fraudeurs laten onderzoeken of ze eigendommen in het buitenland bezitten. Bij 1 op de 3 blijkt dat het geval. VTM Nieuws maakte melding van een huurder die in Marokko veertien huizen en bouwgronden bezit en van nog vijf gevallen bij wie de fraudeurs in het buitenland wonen en hun sociale woning in Antwerpen verder verhuren aan anderen.

Voor Fons Duchateau, schepen voor Sociale Zaken en OCMW-voorzitter, zijn deze voorbeelden hét bewijs dat er meer controles nodig zijn. ‘Dit gaat de sociale huisvestingsmaatschappij en Antwerpen te boven. We moeten op alle niveaus bekijken hoe we dit verder kunnen uitrollen’, aldus Duchateau op VTM Nieuws.

Om uit te zoeken wie oneigenlijk gebruikmaakt van een sociale woning is het OCMW in zee gegaan met het Nederlandse Soza Expert. Dit bureau zoekt via buitenlandse kadasters uit of mensen een eigen vermogen hebben.

Volgens federaal minister voor Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) is de werkwijze van het Antwerpse OCMW niet wettig. Het OCMW van Antwerpen zou het beroepsgeheim schenden door met anderen dan sociaal werkers vertrouwelijke informatie te delen. Volgens Fons Duchateau mag dat wel na toestemming en geldt de regel niet wanneer de huisvestingsmaatschappij de onderzoeksopdracht heeft gegeven.

Ook Antwerpse huisvestingsmaatschappij in opspraak

Themabeeld. © GOYVAERTS/GMAX Agency

De Antwerpse huisvestingsmaatschappij ABC, gelegen op Linkeroever, komt in opspraak: huurders klagen over slechte leefomstandigheden en woningen zouden onterecht zijn toegewezen aan personeelsleden. Dat schrijft De Morgen. ABC staat nu onder ‘verhoogd toezicht’.

De dienst Toezicht van het Vlaamse Agentschap Wonen opende een onderzoek naar de sociale huisvestingsmaatschappij ABC nadat een directiesecretaresse en een andere medewerker in enkele weken tijd een sociale woning hadden gekregen. Normaal waren die woningen voor mensen op de wachtlijst.

‘In principe mogen ze van die procedure afwijken om precaire woonsituaties op te vangen. Maar wij zijn van oordeel dat die motivatie in dit geval zeer discutabel is’, zegt Xavier De Clerck van de Vlaamse toezichthouder. Een sanctie volgde.

Bovendien maken sommige (ex-)werknemers gewag van pesterijen en inbreuken op de privacy. Personeelsleden zouden opdracht hebben gekregen om collega’s te controleren via camerabeelden. De voorzitter van de raad van bestuur, Bob Van Passen, ontkent pesterijen of wettelijke inbreuken, maar geeft wel toe dat er ‘interne moeilijkheden’ zijn.