Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Red Flames moeten WK-droom opbergen

De Red Flames druipen teleurgesteld af. Zwitserland strijdt met Nederland voor het laatste WK-ticket.Beeld BELGA

Geen WK voor de Red Flames. Onze nationale voetbaldames geraakten in Zwitserland niet verder dan een 1-1-gelijkspel; te weinig om de 2-2-draw uit de heenmatch uit te wissen. Nipt én zuur.

"Als coach kan ik steeds meer uitproberen." Ives Serneels had een plannetje klaar om de return in Biel in een Belgisch voordeel te laten uitdraaien. Vanmechelen ruimde plaats voor Coutereels, Philtjens mocht zich in de Tisson Arena een rijtje hoger uitleven. Meer ervaring, meer power. Dat wel.

Wat niet? De kwaliteit. Want die ontbrak nu eenmaal. In zeventig minuten voetbal schoten de Red Flames amper één keer op doel. Een probleem als je hoe dan ook moet scoren. Dat schot tussen de palen was overigens de eerste kans van de wedstrijd, maar de schuiver van Cayman miste alle kracht.

De zaakjes werden pas echt prangend toen Zwitserland bij het eerste wapenfeit wél wist te juichen. Evrard kwam bij een vrije trap onoordeelkundig uit, Reuteler profiteerde met een schot in één tijd in het dak van het doel. Bachmann verkwanselde zelfs op het halfuur de dubbele voorsprong.

De Flames hadden het o zo moeilijk om hun normale spelniveau te halen. Was het de stress, de Zwitserse uitgekooktheid? Beiden, wellicht. Missipo was te slordig, Cayman worstelde met zichzelf en Wullaert kreeg geen centimeter ruimte. Bondscoach Serneels moest ingrijpen en deed dat ook, Deloose ruimde nog voor rust plaats voor de altijd enthousiaste Vanmechelen.

Maar ook in de tweede helft zette dat geen zoden aan de dijk. Zwitserland koos voor een dubbele gordel en stond goed in de organisatie, de Flames misten creativiteit om zich in de zestien van de opponent te knokken. Aan de overzijde verprutste alweer Bachmann de definitieve doodsteek.

Eén zaak moet je de Flames wél nageven: ze blijven er altijd voor vechten

Eén zaak moet je de Flames wél nageven: ze blijven er altijd voor vechten. Met dank aan die wilskracht sloeg de vlam tien minuten voor tijd plots in de pan. De gelijkmaker kwam uit de lucht vallen. Letterlijk. Vanmechelen - toch zij - zwiepte de bal voor doel, De Caigny werd moederziel alleen gelaten en bracht de spanning met een rake knik uit het niets terug in de wedstrijd.

Nederland

Dan toch? Neen. Helaas. Een slotoffensief bleek een brug te ver, de broodnodige tweede Belgische treffer bleef uit.

De Red Flames zien zich zo een dubbele confrontatie met Nederland door de neus geboord. Geen heerlijk burenduel dus om uit te maken wie het laatste ticket voor het WK 2019 in Frankrijk bemachtigt. Wel: Zwitserland versus Oranje.