© BELGAIMAGE

“Betaal medische begeleiding van obese kinderen terug”

Kinderendocrinoloog Inge Gies van het UZ Brussel klaagt dinsdag, op Wereld Obesitas Dag, in een blogpost het gebrek aan terugbetaling van medische begeleiding voor obese kinderen aan. Overgewicht bij kinderen is een probleem dat zich vaak tot op latere leeftijd blijft manifesteren.

In België komen patiënten vaak pas in aanmerking voor de terugbetaling van een chirurgische gewichtsreducerende interventie na een jarenlange strijd tegen overgewicht of als er zich een extreme vorm van obesitas ontwikkelt. Professor Gies ijvert voor een vroegtijdige multidisciplinaire begeleiding met gelijktijdige interventie van zowel een gespecialiseerde arts, diëtist, psycholoog en kinesist.

In ons land kampt één op de vier kinderen met een te hoog gewicht. Zonder interventie is er zelfs meer dan 65 procent kans dat het kind obees blijft tot op volwassen leeftijd.

“Ondanks het feit dat onze Belgische regering in 2014 het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie-commissie rond aanpak van obesitas bij kinderen ondertekende - en hiermee erkende dat preventie en vroegtijdige aanpak van overgewicht bij kinderen noodzakelijk is - blijft er nood aan concrete acties”, zegt professor Gies in de blogpost.

Daarin geeft ze het voorbeeld van de 5-jarige Tibo, die al sinds zijn tweede levensjaar te snel toeneemt in gewicht. Sinds Tibo multidisciplinair op tweewekelijkse basis opgevolgd wordt, stabiliseert zijn gewicht en na 6 maanden behandeling kan zijn medicatie gestaakt worden. Alleen heeft Tibo wel het geluk dat zijn ouders de maandelijkse kosten van meer dan 100 euro konden betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer