Meer dan 300 postbodes te kort in Vlaanderen: “Sommige postbodes beginnen uren vroeger te werken"

Bpost kampt met een groot tekort aan postbodes. Dat schrijft de Gazet Van Antwerpen. In Vlaanderen alleen al zijn er 300 openstaande vacatures. Postbodes haken ook af omdat de werkdruk te hoog is. “Anderen beginnen uren vroeger te werken om hun werk rond te krijgen”, zegt Jean Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD. 

De vakbonden van bpost trekken aan de alarmbel. Ze eisen dat het postbedrijf maatregelen neemt om het grote tekort aan postbodes op te lossen. Volgens hen raken heel wat vacatures niet ingevuld. Alleen in Vlaanderen zijn er 300 openstaande vacatures. 

“Postbode is en blijft een boeiende job”, zegt Jean-Pierre Nyns van het ACOD in De Ochtend op Radio1. “Of zou moeten zijn”, vult hij snel aan. “Er zijn te weinig mensen om al het werk effectief te kunnen doen en de mensen de kwaliteit te bieden die ze verdienen.”

Postbode is en blijft een boeiende job. Of zou moeten zijn

Jean-Pierre Nyns, ACOD

300 openstaande vacatures, alleen al in Vlaanderen. De mensen die postbode willen worden zijn schaars en diegene die het zijn, geven er vaak snel de brui aan. “Velen haken snel af omdat ze de werkdruk niet aankunnen en het werk zwaarder is dan verwacht”, verduidelijk Nyns.

Door het te kort moeten de bestaande postbodes almaar harder werken én langer. “Een postbode heeft zijn fierheid. Hij wil mensen bedienen. Maar hij ziet alle dagen de achterstand toenemen”, zegt Nyns.

Die achterstand groeit niet aan omdat de postbodes te laat aan hun job beginnen. “Integendeel”, zegt Nyns. Normaal begint een postbode om 7u te werken, tot 15u. Nyns kent postbodes die ’s ochtends uren vroeger dan normaal beginnen om ’s avonds toch op tijd te kunnen stoppen en tijd te hebben voor een sociaal leven. Anderen werken toch langer. Tot 18u of 19u is al lang geen uitzondering meer.

Het te kort aan postbodes kan intern niet meer worden opgevangen. “Soms zijn er vijf postbodes te kort, vijf rondes die niet kunnen bediend worden. Dan moeten anderen die bijkomende rondes onderling verdelen en er bij nemen”, zegt Nyns. “Maar zelfs dat lukt niet meer.”

280.000 overuren of 35.000 dagen

Dit alles resulteert ook in een massa aan overuren. “In heel het land telt bpost 280.000 overuren. In Vlaanderen zijn het er 260.000”, verduidelijkt Nyns. “Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië heeft te maken met het feit dat in Wallonië de pakjesmarkt nog moet exploderen.”

280.000 uren, ofwel 35.000 dagen. Die moeten toch op één of andere manier gecompenseerd worden? Bpost heeft beslist om ze uit te betalen. Geen keuze voor de postbode. “Jammer”, zegt Jean-Pierre Nyns. Hij vindt dat ze die wel moeten krijgen: laten uitbetalen of ze opnemen als vakantiedagen.

De CEO van bpost voert alleen een koers die aandeelhouders zijn winstdividend garandeert

Jean-Pierre Nyns, ACOD

De bonden vragen bpost nu werk te maken van het invullen van de openstaande vacatures. Jean-Pierre Nyns kijkt richting Koen Van Gerven, CEO van bpost. “Ik neem het hem kwalijk dat hij alleen een kapitalistische koers vaart, alleen een koers die aandeelhouders zijn winstdividend garandeert en te weinig oog heeft voor het welzijn van de postbode."

Beluister het volledige gesprek met Jean-Pierre Nyns in De Ochtend

Meest gelezen