Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Alles wat u moet weten over grootschalig onderzoek in Belgisch voetbal

Mogi Bayat en Herman Van Holsbeeck.Beeld Photo News

Er is een flinke bom ontploft onder het Belgisch voetbal. Maar wat is er allemaal aan de hand? Dit moet u weten.

Wat is er gaande?

De federale politie is woensdagochtend binnengevallen op 44 locaties in ons land en 13 locaties in het buitenland

In België gaat het om verschillende voetbalclubs waaronder Club Brugge, RSC Anderlecht, Racing Genk, AA Gent, Standard, KV Mechelen en KV Oostende, woningen van bestuursleden van die clubs, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen. 

Waar er zeker géén huiszoekingen uitgevoerd werden? Bij Zulte Waregem, Antwerp, STVV, Waasland-Beveren, OHL, Westerlo, Cercle Brugge, Beerschot-Wilrijk en Roeselare.

In het buitenland – meer bepaald in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië – werden huiszoekingen verricht op de zetels en bij de zaakvoerders van buitenlandse rechtspersonen die gebruikt zouden zijn bij het opzetten van verdachte financiële verrichtingen.

Het federaal parket laat weten dat er verschillende documenten en dossiers in beslag genomen zijn. Op de locaties in het buitenland zijn bovendien tegoeden op bankrekeningen en kluizen in beslag genomen. Volgens bronnen van Het Nieuwsblad vonden er vandaag 6 huiszoekingen plaats in Servië, meer bepaald in Belgrado en Nis. Daarbij zou 800.000 euro in beslag zijn genomen. Volgens Servische media gaat het ook in dat geval om witwaspraktijken.

Lees verder onder de foto.

In totaal namen aan de huiszoekingen in België 184 politiemensen en in het buitenland 36 politiemensen deel.Beeld Photo News

Waarover gaat het?

Het zou gaan om twee verschillende onderzoeken. Enerzijds bekijkt het federaal parket financiële fraude en witwassen van geld in het voetbalmilieu. Omdat makelaars constructies gebruiken om hier in België te ontsnappen aan belastingen op transferlonen en commissies. Anderzijds loopt er een onderzoek over matchfixing in de Jupiler Pro League.

Het gerechtelijke onderzoek heeft betrekking op activiteiten in het kader van een criminele organisatie, witwas en private corruptie. Het federaal onderzoek is eind 2017 opgestart naar aanleiding van een verslag van de Cel Sportfraude van de federale politie, die aanwijzingen had van verdachte financiële verrichtingen in het profvoetbal 1A, luidt het. Verschillende spelersmakelaars zouden, onafhankelijk van elkaar, constructies hebben opgezet om verloningen en andere betalingen verborgen te houden voor de overheid. Tijdens het onderzoek doken ook aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018. Het onderzoek werd daarom uitgebreid met deze feiten. 

Lees verder onder de video.

Om wie draait het?

De spilfiguur in het hele verhaal lijkt Mogi Bayat te zijn. De 44-jarige Iraanse zakenman is nog maar acht jaar actief als voetbalmakelaar. Hij is geen onbekende in het Belgische voetbalmilieu. De 44-jarige zakenman heeft een grote invloed in transfers in de Jupiler Pro League en doet er zaken met alle grote clubs. 

Wie is er opgepakt?

Wat we zeker weten is dat spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic opgepakt zijn, beiden zouden nog niet ondervraagd zijn. Veljkovic staat minder in de belangstelling dan Bayat maar is ook een grote makelaar die de jongste jaren vooral actief was bij KV Mechelen en Lokeren. Hij behartigde de belangen van Ivan Leko toen die nog bij Club Brugge speelde en zijn eerste stappen als trainer zette. 

Ook ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck, Club Brugge-trainer Ivan Leko en twee topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière werden meegenomen voor verhoor. Leko is vandaag verhoord en blijft in de cel. Zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge, zou ook een tijdje in het verhoorlokaal zijn verbleven, hij verklaarde dat het verhoor door de politie zeer correct gelopen, maar over de inhoud kon of wilde hij niets kwijt. Van Holsbeeck is vanavond al terug naar huis mogen gaan.

Ook zouden zeker één journalist van Het Laatste Nieuws en één Het Nieuwsblad worden ondervraagd en worden vastgehouden. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). Ze zouden allebei voetbalclub KV Mechelen volgen.

De voorzitter van KV Mechelen, Johan Timmermans, heeft ondertussen bevestigd dat drie mensen betrokken bij de club zijn meegenomen voor verhoor, vermoedelijk naar Leuven. Het gaat om Olivier Somers (hoofdaandeelhouder), Thierry Steemans (financieel directeur) en Stefaan Vanroy (sportief directeur).

Het federaal parket meldt dat alle personen die verhoord zijn in het dossier van fraude in het Belgisch voetbal, als verdachte werden verhoord. Alle verdachten blijven ook deze nacht in de cel.

Er zou ook een 52-jarige buitenlander, waar een Europees aanhoudingsbevel was tegen uitgevaardigd, opgepakt zijn. Dat schrijft de Cypriotische krant Financial Mirror. De 52-jarige zou gezocht  worden voor onder meer belastingontwijking en witwaspraktijken in België maar ook op Cyprus en in andere Europese landen, en dat tussen 2012 en 2018. Momenteel loopt de procedure om de man aan België uit te leveren.

Lees verder onder de foto.

Ivan Leko.Beeld BELGA

Lees ook: Westerlo-voorzitter Wynants: "Klacht rond matchfixing was niet persoonlijk gericht tegen Bayat"

Wie wordt nog genoemd?

Ook makelaar ex-Anderlecht-advocaat Laurent Denis worden genoemd. Hij is een oude bekende want hij was een van de spilfiguren in de omkopingszaak rond Zheyun Ye in 2005. Hij zou volgens Belga niet langer ingeschreven zijn als advocaat bij de balie in Brussel. 

Het parket van Tongeren zou ook een strafonderzoek gestart zijn tegen topmakelaar Christophe Henrotay. Hij zou beschuldigd worden van het achterhouden van miljoenen euro's bij de transfers van onder andere Youri Tielemans, Leander Dendoncker en Romelu Lukaku. 

Lees verder onder de foto.

Ivan leko en scheidsrechter Sebastien Delferière.Beeld Photo News

Lees ook

Mogi Bayat is omstreden in het voetbal. Zijn modus operandi oogt nogal flou. Maar het gekke is dat alle eersteklassers zaken doen met hem, en tot grote tevredenheid. Herlees hier een interview uit 2017 met de man: "In tien minuten kan ik een deal afspreken."

Goedkoop, hard en een kampioen in vriendjespolitiek: dit is waarom Bayat tot 90 procent van de Belgische transfermarkt in handen heeft

Wie is Dejan Veljkovic? De tweede spilfiguur in het onderzoek rond fiscale fraude is bijna even machtig als Mogi Bayat

Hoe reageren de betrokkenen?

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist volgt het onderzoek van het federaal parket van nabij op. "Ik ben alles momenteel via de media aan het volgen, het nieuws kan ik dan ook niet bevestigen", stelt Verbist. "De refs van wie de namen circuleren, heb ik nog niet kunnen contacteren. Als ze effectief opgepakt zijn, is het logisch dat ze oproepen niet kunnen beantwoorden."

Club Brugge bevestigt dat er een huiszoeking heeft plaatsgevonden. "Wij verlenen uiteraard onze volledige medewerking aan het onderzoek. Ivan Leko is vandaag niet op de club en zou ook ondervraagd worden in het kader van hetzelfde onderzoek. Mochten wij verder officieel nieuws vernemen dan delen wij dat", zegt voorzitter Bart Verhaeghe.

Advocaat Walter Van Steenbrugge vult aan dat er administratieve stukken werden opgevraagd. "Het heeft geen betrekking op Club Brugge of op de directie van Club, maar op de twee voetbalmakelaars. De documenten die werden opgevraagd zijn contracten tussen spelers en de makelaars."

Perschef David Steegen van Anderlecht is karig met commentaar. "De club verleent haar volledige medewerking en geeft geen verder commentaar", klinkt het.

"Sporting Lokeren stelde zich constructief op en zal dat ook blijven doen indien er nog om medewerking wordt gevraagd. Documenten en dossiers konden en kunnen probleemloos worden ingekeken. Er werd niemand voor ondervraging meegenomen. De spelers en de staf hebben niks van het onderzoek gemerkt en hebben gewoon hun trainingsplan afgewerkt. Sporting Lokeren wacht de resultaten van het onderzoek af, maar maakt zich heel sterk dat de club niks te verwijten valt", klinkt het in een persbericht van de club.

Lees verder onder de foto.

Scheidsrechter Bart Vertenten.Beeld BELGA

Ook Standard verspreidde een persbericht. "Vanmorgen was Standard het onderwerp van een zoekopdracht op bevel van de federale politie. Na twee uur hebben we alle documenten meegegeven waar specifiek naar werd gevraagd. Door zijn nauwe samenwerking met de federale politie wil Standard Luik op de best mogelijke manier Justitie helpen bij de voortgang van het onderzoek en we hopen dat de zaak snel wordt uitgeklaard."

Manager Michel Louwagie van AA Gent was bij het verlaten van zijn kantoor in de Ghelamco Arena zuinig met commentaar. Op de vraag of zijn bureau ondersteboven is gehaald, reageerde Louwagie ontkennend. De Gentse club stelt vanmiddag tijdens een persconferentie zijn nieuwe trainer voor.

Competitieleider Racing Genk bevestigt dat er huiszoekingen hebben plaatsgevonden. Bij de Limburgse club werd niemand opgepakt voor verhoor, meldt woordvoerder Willem Boogaerts. "Als club verlenen wij de volledige medewerking aan het onderzoek. Er is bij ons niemand opgepakt voor verhoor. Het is echter niet aan ons om hier verder over te communiceren."

KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans kan voorlopig nog geen details geven over de huiszoeking bij zijn club. De club heeft laten weten dat het alle medewerking verschaft aan het onderzoek.

Tweedeklasser KVC Westerlo laat weten dat het vorig jaar al een officiële klacht heeft ingediend voor mogelijke matchfixing. De klacht werd ingediend na de laatste speeldag van de competitie in het seizoen 2016-2017. 

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) "heeft kennis genomen" van het gerechtelijk onderzoek dat vandaag bekend raakte en "verschillende actoren binnen het Belgisch voetbal raakt". Dat meldt de KBVB in een persbericht.

"De Koninklijke Belgische Voetbalbond zal – indien gevraagd – vanzelfsprekend bijdragen aan het onderzoek, en dit in alle transparantie", zo klinkt het. "Uit respect voor de lopende procedure zal de KBVB op dit moment geen verdere commentaar hieromtrent geven."