Tachtig verwaarloosde dieren in beslag genomen bij ‘recidive dierenbeulen’

© JDW

Op een boerderij in het Vlaams-Brabantse Pepingen zijn zeventig schapen, zes kalkoenen en twee ganzen in beslag genomen wegens dierenverwaarlozing. De veehouders werden al meermaals veroordeeld omdat ze hun dieren onvoldoende hadden verzorgd. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) reageert furieus op de ‘recidive dierenbeulen’.

De recentste uitspraak dateert van april 2017. Toen veroordeelde het Brusselse hof van beroep het koppel veehouders tot geldboetes van 30.000 euro. Het hof legde ook een definitief verbod op om nog langer dieren voor landbouwdoeleinden te houden.

Maar de eerste vaststelling van dierenverwaarlozing op de boerderij dateert al van 2005. Die leidde tot een eerste veroordeling in 2012, waarbij het koppel ook al een levenslang verbod op het houden van dieren kreeg opgelegd.

Het Federaal Voedselagentschap en de Inspectie Dierenwelzijn stelden de jaren daarna opnieuw dierenverwaarlozing vast, hetgeen leidde tot nog twee veroordelingen in eerste aanleg.

‘Recidive dierenbeulen komen hier niet meer mee weg onder dit beleid’, reageert Vlaams minister Weyts. Hij wijst erop dat de maximumstraf voor wie een dier herhaaldelijk mishandelt of ernstig verwaarloost, verdrievoudigd werd tot achttien maanden cel. ‘Voor dit geval komt deze strafverzwaring, spijtig genoeg, net op tijd. Wie niet horen wil, zal voelen. Zeker wie bij herhaling betrapt wordt. Als het aan mij ligt, gaan die mensen naar de gevangenis’, zegt Weyts.