Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

WHO: "Lawaai is dodelijk"

lawaaiBeeld RV

Constant blootgesteld worden aan herrie leidt tot chronische stress, te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en psychische problemen. Wie in een stad woont, behoort wellicht tot de risicogroep.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt omgevingsgeluid, na luchtvervuiling, de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Ze stelde nieuwe geluidsrichtlijnen op, want de vorige dateren al van 2009. Zo heeft de WHO bepaald dat het lawaai van windmolens onder 45 decibel moet blijven, terwijl het geraas van auto's al schadelijk is, als het luider is dan 53 decibel. Het gaat telkens om het gemiddelde geluidsniveau gedurende een heel etmaal.

"Je moet je niet blindstaren op die absolute waarden", zegt professor Bart Vinck, die als audioloog verbonden is aan de Universiteit Gent. "Er ontstaan pas problemen als je constant blootgesteld wordt aan lawaai. Dat is het geval als je woont en werkt in een rumoerige omgeving én in je vrije tijd ook nog eens te luide oorden opzoekt."

Vinck: "In het algemeen mag je per jaar gemiddeld blootgesteld worden aan maximaal 70 decibel. Dat is het niveau vanaf wanneer je moet beginnen roepen om elkaar te verstaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat 68 procent van de mensen die in het Brusselse Gewest leven, wonen in gebieden waar dat niveau overschreden wordt. Ze worden dus constant blootgesteld aan té veel omgevingslawaai. Dan is ons lichaam voortdurend alert. De stress zorgt ervoor dat onze bloeddruk stijgt en de kans op hartfalen toeneemt. De cortisolwaarden in het bloed kunnen stijgen, waardoor ook de kans op diabetes toeneemt."

Audioloog Bart Vinck: "Wie constant lawaai hoort, loopt risico".Beeld JVK

Lees ook

Geselecteerd door de redactie