© LD

Afgelopen weekend te diepe wonden geslagen

Nadat de CD&V maandagavond de onderhandelingstafel verliet, zaten de vier meerderheidspartijen gisteren opnieuw samen om alsnog akkoorden te sluiten over de begroting 2017, de hervorming van de vennootschapsbelasting, de invoering van een meerwaardebelasting en - gisteren door Open Vld op de regeringstafel gelegd - het fiscaal stimuleren van beleggingen in aandelen om zo onze economie te stimuleren. Crisis voorbij? Dat weten we nog zo niet. De aversie bij de andere partijen en nog het meest bij Open Vld voor de CD&V zit diep.

Eric Donckier

Men kan zich wel degelijk vragen stellen bij hetgene waar de CD&V mee bezig is. Is het de CD&V wel om een meerwaardebelasting te doen dan wel om het kelderen van de hervorming van de vennootschapsbelasting en zo te voorkomen dat de N-VA hiermee scoort? En als het wel degelijk om een meerwaardebelasting te doen is die de rijken treft, waarom pakt de partij dan uit met een voorstel dat de rijken helemaal niet treft? Tenzij die meerwaardebelasting bedoeld zou zijn om de eigen ACV-achterban te sussen. Iets wat niet lang zal duren, want ook daar kunnen ze lezen en schrijven en het meest van al heel goed rekenen.

Neen, een degelijk akkoord zit er op dit ogenblik niet meer in, er is te weinig onderling vertrouwen en wederzijds respect. Dat moet zich eerst herstellen. De enige mogelijkheid is dat de regering zich nu beperkt tot het afkloppen van de begroting 2017 en die nog deze week voorlegt aan de Kamer en de Europese Commissie. En daarna aan de slag gaat met de drie hoger aangehaalde dossiers, die aan elkaar koppelt zodat er voor iedereen te eten en te drinken valt en daarvoor desnoods een nieuwe deadline naar voren schuift om te voorkomen dat er uiteindelijk niets van komt.

Dat is ook nodig omdat geen enkel van de drie dossiers nu al echt rijp voor besluitvorming. Het is nog altijd niet duidelijk of de hervorming van de vennootschapsbelasting op termijn wel budgetneutraal is. Het is evenmin duidelijk of alle bedrijven daar hun voordeel aan zullen doen. Er zijn meer simulaties nodig. Idem dito voor de meerwaardebelasting. Met het principe kan iedereen leven, het moet wel gaan om een belasting die echt de grote vermogens een eerlijke belasting doet betalen en niet de gewone man extra belast. En het fiscaal stimuleren van beleggingen in aandelen om investeringen een duw in de rug te geven ligt pas sinds gisteren op de regeringstafel. Hier moet al het werk nog worden gedaan.

Alle drie de voorstellen zijn zinvol, kunnen onze economie stimuleren en de regering Michel een nieuw elan geven. Tenzij er partijen zijn die deze regering niet meer zien zitten. Dan moeten ze dat wel hardop zeggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer