Gezondheidsproblemen, stress en onverwacht hondsitten en dus trekt partij zich op drie dagen voor de verkiezingen terug

© efo

Op drie dagen voor de verkiezingen trekt René Wijffels de stekker uit de lijst De Oostendenaar. Hij roept zijn kiezers op om te stemmen voor Bart Tommelein (Open VLD).

Edwin Fontaine

“Ik besloot pas vorige maand dat ik zou deelnemen met een eigen lijst. Dat leek me een logisch gevolg van mijn inzet voor de medemens en van de website en Facebookgroep De Oostendenaar waar ik bepaalde wantoestanden hekelde”, zegt René Wijffels (52).

Maar de voorbije weken nam hij niet deel aan debatten en de peilingen waren ook niet meteen bemoedigend. “Toch is dat niet de reden dat ik me terugtrek uit de verkiezingen”, zegt de lijsttrekker. “Ik sukkel met de gezondheid en de stress rond de verkiezingen is groot. Bovendien is een zeer goede vriend dit weekend opgepakt in het kader van een moordonderzoek. Ik vang nu zijn hond op en was dit weekend ook bezig met het regelen van de advocaat. Het zijn erge feiten, maar het blijft een vriend en ik zal hem waar mogelijk steunen. Zo'n dingen laten je niet onberoerd. Het was mijn cardioloog die me er op wees dat ik weliswaar twee infarcten overleefde, maar hij met de extra druk waarschuwde voor mijn gezondheid.”

Bij oud papier

Volgens de lijsttrekker is er begrip. “Burgers reageren positief en zeggen me dat de gezondheid voorrang heeft. Ook de andere drie kandidaten op de lijst staan achter mijn beslissing.” René heeft de knop al omgedraaid, zijn affiches staan bij het oud papier. “Deze campagne heeft me 1.500 euro gekost, maar dat is nu niet belangrijk. Ik blijf wel actief. De Oostendenaar wordt omgevormd tot een burgerinitiatief waarbij we de politiek ook na 14 oktober in de gaten zullen houden.”

Wijffels geeft ook een duidelijk stemadvies voor zijn kiezers. “De Oostendenaars hebben de keuze om verder te doen of te kiezen voor verandering. Het wordt een nek-aan-nekrace tussen Johan Vande Lanotte (Stadslijst) en Bart Tommelein (Open VLD). Bart is een echte democraat. Toen ik enkele jaren geleden wilde filmen in de gemeenteraad, wilden de vorige burgemeester me buiten zetten en nam Tommelein het voor me op, niettegenstaande hij wist dat ik kritisch was. Hij is een man van zijn woord en de beste man om de stad te leiden. Ik vraag al mijn kiezers om op hem te stemmen, maar ik hou hem ook in de gaten. Hij moeten de drugsproblematiek aanpakken. Er zijn pleintjes waar volop gerookt en gedeald wordt en er gebeurt niets. Dat is een gevaar voor de jeugd.”

Wijffels blikt met gemengde gevoelens terug op zijn doortocht in de politiek. “Ik ben niet teleurgesteld. Het was een rijke ervaring, maar de beslissing om nu te stoppen was de beste.”