© patrick de roo

Volwassenenonderwijs populairder dan ooit: deze opleidingen doen het bijzonder goed

Het volwassenenonderwijs zit in de lift. Vooral specifieke opleidingen zoals bakker of vrachtwagenchauffeur doen het goed, omdat de cursisten daar zo snel mogelijk werk mee kunnen vinden. De inschrijvingen voor elektromechanica zijn met 38% gestegen en die van truckchauffeur zijn zelfs verdubbeld.

rvre

“Vroeger telde het volwassenenonderwijs meer hobbyisten, cursisten die het als hobby of uit interesse deden”, zegt Pieter Buysse, directeur Harde en Grafische Technieken bij Encora, het Centrum voor Volwassenenonderwijs in Antwerpen. Vandaag is dat anders: cursisten kiezen hier een studierichting omdat ze daarmee zo snel mogelijk aan de slag kunnen in het werkveld. Daardoor doen de beroepsspecifieke opleidingen het goed. Inschrijvingen voor elektromechanica zijn ten opzichte van vorig jaar gestegen met 38%. Het aantal inschrijvingen voor de opleiding vrachtwagenchauffeur is zelfs verdubbeld en er is nog een wachtlijst.

Ook op provinciaal niveau wordt dezelfde trend vastgesteld. “Het secundaire volwassenenonderwijs stijgt bij ons met 5% en bij de opleiding bakkerij merken we een toename van 19%”, zegt gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert (sp.a). “We zetten sterk in op flexibele trajecten voor diverse doelgroepen en voor opleidingen die leiden naar knelpuntberoepen, onder meer in samenwerking met VDAB en het werkveld.”

De reden voor de toenemende populariteit ligt vooral bij de flexibiliteit van het volwassenenonderwijs en de relatief korte termijn waarop de cursisten een diploma kunnen halen.

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER