© EvdW

Alle kopstukken in de kappersstoel: “Ik wist niet voor wie ik moest kiezen, dus haalde ik ze maar naar hier"

Dameskapper Hans Deelen uit Stabroek vond een originele manier om te bepalen op wie hij gaat stemmen. De vijf lijsttrekkers mochten in de kappersstoel komen zitten en kregen zeven vragen over de toekomst van Stabroek. Alle volgers van Hans mogen nu meelezen wat ze hebben geantwoord.

Erik Vandewalle

Hans Deelen (49) is als zelfstandig kapper actief in het centrum van de gemeente. Omdat de verkiezingen snel naderden en Hans nog steeds geen duidelijke kijk had op wie hij zondag moet stemmen, riep hij de hulp in van de vijf politieke lijsttrekkers. Een opvallend burgerinitiatief, want dezer dagen zijn het in de eerste plaats de politici die naar de burgers stappen met bezoekjes, flyers of ander drukwerk.

“Het was niet de bedoeling om iets nieuws of opvallends te doen. Voor mij zijn verkiezingen belangrijk.

© Erik Vandewalle

Je stem mogen uitbrengen is een hoeksteen van onze democratie. Maar als ik mijn stem aan een kandidaat geef, wil ik ook op voorhand weten waar hij of zij voor staat. Een flyer in de bus met het levensloop van een kandidaat helpt me niet veel verder, algemene en hoogdravende beloften over nationale standpunten ook niet. Ik wil weten wat de gemeentepolitici van plan zijn met Stabroek. Op sociale media kan je helemaal niet terecht, want discussie op die fora zijn weinig inhoudelijk. Ik ben ervan uit gegaan dat ik niet de enige Stabroekenaar ben, die goed geïnformeerd naar de stembus wil trekken”, begint kapper Hans zijn verhaal.

Zo groeide bij kapper Hans het idee om de vijf lijsttrekkers van de Stabroekse politiek uit te nodigen. “Ik stuurde hen een mailtje met een uitnodiging om met mij in gesprek te gaan. Binnen het half uur kreeg ik antwoord en allemaal waren ze bereid. Dat was meteen een aangename verrassing”, legt Hans Deelen uit.

Lees hier het verslag van de gesprekken van Hans Deelen.

Burgemeester Rik Frans (NV-A), coalitiepartner Herman Jongenelen (CD&V) en oppositieleden Kim Dorikens (sp.a/GROEN), Raf Engels (Open Vld) en Manuel Elst (Vlaams Belang) werden wel niet tegelijkertijd in het kapsalon verwacht. “Dat was een bewuste keuze. Ik wilde met elk van hen persoonlijk in dialoog gaan en legde hen zeven vragen voor. Ik wilde bijvoorbeeld weten hoe het stond met hun dossierkennis in verband met gemeentelijke projecten en hoeveel tijd ze per week spendeerden aan politiek. Wat met armoede, mobiliteit en communicatie met de burgers. Voorts polste ik naar mogelijke voorakkoorden en wilde ik weten wat voor hen de belangrijkste uitdaging voor Stabroek was. Het waren vijf boeiende gesprekken. Maar ik wilde die niet voor mij alleen houden. Ik maakte een samenvatting van elk gesprek, legde dat voor aan mijn vijf gesprekspartners en pas nadat ze allemaal akkoord waren gegaan met mijn tekst zette ik alles op mijn Facebookpagina. Voor iedereen die het wil het lezen. Het zijn duidelijke vragen met duidelijke antwoorden. Het is dan aan de burger zelf om er iets mee te doen.”

Voor Hans Deelen is zijn burgerinitiatief in elk geval al een succes. “Ik weet nu wie zondag mijn stem krijgt. “Neen, dat verklap ik niet. Ik hou ik voor mij, omdat ik niemand wil beïnvloeden. Wel hoop ik dat wanneer anderen het relaas lezen, dat ze zondag net als ik ook een gemotiveerde stem kunnen uitbrengen.”