Direct naar artikelinhoud
TV-programma's

Deze man zorgt dat iedereen 'Expeditie Robinson' overleeft

Zuid-Afrikaan George Rox is voor geen kleintje vervaard. Hij kent de flora - én fauna - van de tropische Robinson-eilanden op z'n duimpje.Beeld RV

Hoe komt het dat de kandidaten van Expeditie Robinson feilloos lijken te weten welke planten ze wel en niet mogen eten? En waarom belanden ze uitgerekend op dát Filipijnse eiland? Dat is de verdienste van één man: Zuid-Afrikaan George Rox (42), de 'fixer' van alle Expeditie Robinsons wereldwijd.

George Rox staat al meer dan tien jaar in voor alle praktische zaken die bij het programma komen kijken. "Ik ben dus altijd degene die het eerst toekomt en het laatst naar huis gaat", lacht hij. "Zo kies ik niet alleen de locaties, maar sta ik ook in voor de veiligheid van de kandidaten. En geloof me: op zulke onbewoonde eilanden is dat een berg werk." 

Eén van de moeilijkste taken die George heeft: aan de kandidaten duidelijk maken wat ze wel en niet mogen eten. "Die kennis is langzaamaan gegroeid. Toen ik de eerste keer advies moest geven, had ik van de meeste zaken geen flauw benul. Je wil niet geloven hoe vaak ik toen 'shit' gedacht heb, want je kunt moeilijk zeggen dat je het niet weet. (lacht) 'Niet eten', zei ik dan maar. En ik ging achteraf zoeken op Google of ik dat advies moest bijsturen." 

"Tegenwoordig zorg ik ervoor dat ik, voor de kandidaten aankomen, op de eilanden heb rondgewandeld. Ik neem foto's van alle planten die ik zie, waarna ik dus begin te googelen. Geloof me: ik heb de jongste tien jaar al honderdduizenden uren versleten op Google."

Lees hieronder verder

Deze man zorgt dat iedereen 'Expeditie Robinson' overleeft
Beeld RV

Spanningen

Omdat de Zuid-Afrikaan intussen wel een en ander over de plaatselijke flora weet, moeten de kandidaten - technisch gezien - naar hem luisteren. "Het is de bedoeling dat ze eerst aan mij vragen of ze iets al dan niet mogen opeten. Ook als de plaatselijke crew zegt dat het mag. Hun gestel reageert immers anders. De Filipino's zelf kunnen bijvoorbeeld zonder problemen kraantjeswater drinken, terwijl wij daar ginder gegarandeerd ziek van worden." 

"Af en toe zorgt het wel voor spanningen met de kandidaten", lacht hij, "maar mijn woord is wet. Dat gezegd zijnde: ze luisteren niet altijd. Zo heb ik al meegemaakt dat een kandidaat iets at en z'n gezicht een dag verlamd was. Gelukkig is het daarbij gebleven, want ik mag er niet aan denken dat er iemand zou doodgaan. Daarom ben ik ook zo streng, zelfs als ze zeuren dat ze honger hebben. Maar dan vraag ik: 'Wat had je nu verwacht van een survivalprogramma op een tropisch eiland?' (lacht)"

Spanningen
Beeld RV

27 kilo bezittingen

"Meestal zijn er drie tot zes landen die gelijktijdig een reeks van Expeditie Robinson opnemen", legt Rox uit. "Omdat we met een grote crew zitten, zijn we dan ook beperkt tot een viertal locaties wereldwijd die we kunnen gebruiken. Deze Vlaamse reeks werd opgenomen in de Filipijnen, en daar doen we een beroep op een plaatselijke crew van 200 mensen. Om dat in goede banen te leiden, moet er in de eerste plaats een hotel in de buurt zijn dat groot genoeg is. En nee, niet op hetzelfde eiland waar de kandidaten verblijven." (lacht) 

"Vervolgens sturen alle landen die een reeks maken een team ter plekke. Met hen ga ik dan eilandhoppen: ik toon hen alle plekken die in aanmerking komen voor opnames. Omdat het de eerste keer in lange tijd is dat Expeditie Robinson weer bij jullie op tv komt én het een volledig Belgische versie is, wilde ik jullie de mooiste stranden geven. Wist je trouwens dat elk land andere vereisten heeft? Zo vinden bepaalde zenders het niet erg als je in de verte lichtjes ziet branden, terwijl andere dan weer het 'verlaten eiland'-gevoel willen."

Dat George voor z'n werk vaak van huis is, vindt hij helemaal niet erg - integendeel. "Voor mij is dit geen job, maar een levensstijl. Ik ben erg op mijn vrijheid gesteld. En dankzij deze 'job' kan ik vandaag beslissen om morgen op het vliegtuig te stappen. Al moet ik ook dingen laten die andere mensen als een opoffering zien. Zo heb ik geen vriendin of kinderen. Op een onbewaakt moment durf ik dat weleens te missen, maar uiteindelijk is het beter zo. Mijn grenzeloze vrijheid zou ik nergens voor willen ruilen. Ook niet om schoolrekeningen te betalen, nee", lacht hij luid. 

Hij leeft dan ook als een nomade. "Ik heb al twaalf jaar geen huis meer, en mijn bezittingen beperken zich tot 27 kilo bagage die ik voortdurend meesleur, een terreinwagen die ik onlangs kocht om in Zuid-Afrika mee rond te rijden en een brommer die in de Filipijnen op mij staat te wachten. I'm a gipsy, man!"

27 kilo bezittingen
Beeld vier

Vuurtje leren maken

Tot slot: wie maakt de meeste kans om zich tot Belgische Robinson te kronen? "Euh... Ik moet toegeven dat ik hun namen niet meer ken. Dus wat mij betreft, maken ze allemaal kans. (lacht) Ik hoop sowieso dat jullie nog enkele seizoenen gaan maken. En dan zou ik toekomstige kandidaten de raad willen geven om wat research te doen. Hoe je vuur maakt, bijvoorbeeld. Maar ze moeten ook weer niet te veel weten, want dan hebben we geen programma meer." (lacht)

Expeditie Robinson, vanavond om 20.35 uur op VIER