Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Clubvoorzitter Johan Timmermans: "KV Mechelen deed nooit aan vervalsing"

Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen, legt een verklaring af voor de pers.Beeld BELGA

Na een vergadering met het clubbestuur heeft KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans ontkend dat er ooit als club aan matchfixing is gedaan. "Wij distantiëren ons ook van ieder initiatief door individuen binnen de club."

Na gesprekken met het bestuur in het stadion van KV Mechelen stond de voorzitter kort de pers en enkele fans te woord. "We moeten nu het verdere onderzoek afwachten. Als club zullen we ons partij stellen om inzage te krijgen in het dossier."

Timmermans stelt dat als er iets gebeurd is, dat louter uit initiatief van een of enkele personen gebeurde. Daar hebben wij als club in ieder geval niets mee te maken."

Dat drie bestuursleden werden verhoord, kan niet worden ontkend. "Maar er moet nog bewezen worden wat hun aandeel precies is geweest. Het is niet omdat het parket aanwijzingen heeft, dat de raadkamer een bevestiging uitspreekt van een aanhoudingsmandaat en er een veroordeling komt. Dat moet het onderzoek uitwijzen, waar wij onze medewerking aan zullen verlenen."

Degradatie

De toenmalige trainer van de club, Dennis van Wijk, zegt verrast te zijn dat het federaal parket over aanwijzingen beschikt dat vier bestuursleden twee competitiewedstrijden zouden beïnvloed hebben.

"Ik viel van mijn stoel toen ik de persconferentie van het federaal parket zag", zegt Van Wijk. "Ik ben enorm verrast en voel me bedot door mijn werkgever."

'Ik sprak voor en na die match wel van duistere krachten, maar heb niets gemerkt van beïnvloeding'
Dennis van Wijk, toenmalige trainer KV Mechelen

Van Wijk werd aangesteld om Malinwa voor de degradatie te behoeden, maar ondanks een prima parcours zakte KV Mechelen toch naar de Proximus League (1B). Tijdens KV Mechelen-Waasland Beveren, waarvoor indicaties van matchfixing bestaan, zat de Nederlander nog op de Mechelse trainersbank. "Van beïnvloeding heb ik in elk geval niets gemerkt. Ik sprak voor en na die match wel van duistere krachten, maar richtte mijn pijlen op Eupen-Moeskroen. Blijkbaar zat ik op het verkeerde spoor en gebeurde het allemaal onder mijn neus."

Van Wijk heeft ook geen gekke herinneringen aan de partij in kwestie. "De ref (Bram Van Driessche, red.) floot een prima wedstrijd. We speelden goed, maar het is niet zo dat we Waasland-Beveren naar huis speelden. Bovendien pakte Davy Roef uit met enkele knappe reddingen. Die heeft nog veel ballen gepakt."

Spilfiguur in de zaak zou makelaar Veljkovic zijn. "Die man heb ik nooit gezien op KV Mechelen. Maar de burelen van het bestuur en de kleedkamers liggen ver uit elkaar natuurlijk."

Lees ook: Fraude in het voetbal: 22 mensen voorgeleid, aanwijzingen van matchfixing om KV Mechelen te redden

Club Brugge: "Nooit meegewerkt aan fiscale constructie"

Landskampioen Club Brugge reageerde eerder vandaag op de zaak in een schriftelijke mededeling. De club ontkent dat het met iemand meewerkt of meegewerkt heeft om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten.

Gisteren vond bij Club Brugge een huiszoeking plaats.Beeld Photonews

"Club Brugge vernam vanmiddag uit de persconferentie van het federaal parket dat zij één van de vijf clubs zou zijn die in samenspraak met makelaar D.V. constructies opzette om verdoken commissielonen te betalen. Wij wensen te benadrukken dat Club Brugge op geen enkele manier en met niemand meewerkt of meegewerkt heeft om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten. Club Brugge sluit enkel wettelijke overeenkomsten af en doet enkel officiële betalingen conform die overeenkomsten. Club Brugge is vragende partij om mee te werken om volledige duidelijkheid te geven met betrekking tot alle overeenkomsten en vergoedingen met wie dan ook."

Standard benadrukt "transparante werkwijze"

Standard Luik benadrukt in een reactie dat "als er in het verleden samengewerkt is met de heer Dejan Veljkovic, dit altijd in perfecte transparantie is geweest, zowel tegenover de sportieve instanties als de verschillende overheidsinstanties".

"De club benadrukt dat alle daarop betrekking hebbende documenten allemaal aangegeven werden op de belastingformulieren 281.50 en 325. Deze zijn ook systematisch aangegeven, zowel aan de auditeurs als aan de Licentiecommissie van de KBVB. Standard kon dus niet transparanter te werk gaan. De club wil ook verduidelijken dat ze niet verhoord werd door het federaal parket en herinnert eraan dat ze uiteraard volledig beschikbaar blijft voor het onderzoek."

Bij dat onderzoek van het federaal parket naar fraude en corruptie in het Belgisch voetbal zijn in België 29 personen opgepakt. 22 van hen zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. In het buitenland werden 4 personen opgepakt, tegen twee van hen is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Het onderzoek van het federaal parket bestaat uit drie luiken. Het eerste draait rond spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die samen met verschillende voetbalclubs, waaronder Sporting Lokeren, KV Mechelen, Standard Luik, KRC Genk en Club Brugge constructies zou opgezet hebben om zichzelf verborgen commissielonen voor zijn activiteiten als makelaar uit te betalen en om spelers voor wie hij optreedt, verdoken verloningen en vergoedingen te bezorgen.