© MHB Marc Herremans

Wie betaalt de 600 miljoen euro nieuwe belastingen?

Of de huidige begrotingstabel overeind blijft, hangt af van de onderhandelingen. Al lijken de grote lijnen wel vast te staan. In het voorstel dat nu op tafel ligt, zijn voor 600 miljoen euro aan nieuwe belastingen voorzien. Dat geld zoekt de regering vooral bij de onroerende voorheffing en tankkaarten van bedrijfswagens.

tvd

Intresten en dividenden zwaarder belast

Voor de helft van de inkomsten - zo’n 300 miljoen euro - rekent de regering op de roerende voorheffing, een belasting op de inkomsten uit roerende goederen zoals interesten en dividenden. Die belasting stijgt in de begrotingsplannen 2017 van 27 naar 30 procent.

Het is overigens niet de eerste keer dat hier de inkomsten worden gezocht. Zes jaar geleden stond het tarief voor de roerende voorheffing nog op 15 procent, maar de afgelopen jaren werden er telkens enkele percentages aan toegevoegd. Begin dit jaar nog werd het tarief opgetrokken van 25 naar 27 procent als onderdeel van de taxshift om zo de belastingdruk op inkomsten uit arbeid te verlagen en inkomsten uit privévermogens meer te belasten.

Tankkaart gaat bedrijven meer kosten

Op de begrotingstafel ligt ook het voorstel om een extra belasting in te voeren op tankkaarten voor bedrijfswagens. Die bedrijfswagens worden nu al belast, de tankkaarten die daar vaak bijhoren niet. De regering wil ook daar nu geld halen door de werkgevers die tankkaarten uitdelen te belasten. In totaal zou dat zo’n 100 miljoen euro moeten opleveren. De regering maakt zich sterk dat dit gecompenseerd kan worden door een lastenverlaging voor de bedrijven, maar de vraag blijf in hoeverre deze belasting op tankkaarten zal worden doorgerekend aan de werknemer.

Allerlei taksen voor bedrijven en beleggers

De regering denkt ook aan allerlei taksen voor bedrijven en beleggers.

- Zo komt er een nieuwe taks op het doorsluizen van middelen naar de eigen holding, een vaak gebruikte fiscale achterpoort

- De beurstaks (die op 0,27 % van het totaal verhandelde bedrag staat) wordt uitgebreid voor Belgen die via buitenlandse brokers handelen. Veel beleggers gebruikten die omweg om de beurstaks te omzeilen.

- Ten slotte pleit Open Vld voor een minimumwinstbelasting (+- 10 %) voor multinationals, de opbrengst moet dienen om de daling van de vennootschapsbelasting te compenseren. N-VA vindt dit geen goed idee.

AmbtenarenpensioenenOok de ambtenarenpensioenen worden herbekeken. Normaal worden deze pensioenen aangepast aan zowel de index als aan loonstijgingen maar deze laatste verhoging wordt volgend jaar niet toegepast. Het is voolopig nog onduidelijk hoeveel euro's dat zal schelen. Ook tellen hun studiejaren niet meer mee voor de berekening van hun pensioenbedrag.

ArtsenDe hervorming van het ziekenhuiswezen wordt versneld, ziekenhuizen gaan stevig moeten besparen op onderandere het gebruik van scanners. Voor artsen en andere honorariatrekkers komt er een (gedeeltelijke) indexsprong.

PatiëntenAntibiotica wordt duurder. Dit is een opmerkelijke maatregel gezien Minister van Volksgezondheid Maggie de Block altijd beweerd heeft de patiënt niet te willen raken. Volgens haar kabinet is dit maar een hele kleine maatregel die amper 15 miljoen moet opbrengen. Artsen worden wel verplicht om de goedkoopste medicijnen voor te schrijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer