Direct naar artikelinhoud

"Turkse geheime dienst heeft audiobewijs over dood Khashoggi"

Een lege stoel met een grote foto van de verdwenen journalist Jamak Khashoggi in een opnamestudio, voor een Turks tv-programma waar Khashoggi acte de presence had moeten geven.Beeld AP

Medewerkers van de Turkse regering hebben tegen collega's uit de Verenigde Staten gezegd dat ze video- en audiobewijs hebben dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saudische consulaat in Istanboel. 

De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post dat vooral het audiobewijs erg sterk is. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehouden, gemarteld en uiteindelijk gedood. Nadien is te horen hoe zijn lichaam in stukken gezaagd wordt.

Afluisterpraktijken

De Amerikaanse regeringsmedewerkers denken dat dit audiobewijs de reden is dat de Turken er zo snel zeker van waren dat Saudi-Arabië achter de moord zat. De Turkse geheime dienst wil het materiaal echter niet vrijgeven, omdat dan bekend wordt op welke manier buitenlandse ambassades worden afgeluisterd.

Khashoggi is een Saudische journalist die altijd goede banden had met het koningshuis, maar kritisch schreef over de huidige kroonprins, Mohamed bin Salman. De journalist ging vorige week dinsdag naar het consulaat in Istanboel om dingen te regelen voor zijn aanstaande huwelijk met een Turkse vrouw. Hij heeft het consulaat niet meer levend verlaten.

Turkije en Saudi-Arabië gaan samen een team samenstellen dat onderzoek gaat doen naar de verdwijning van Khashoggi.

Wapenhandel

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil intussen dat alle wapenverkopen aan Saudi-Arabië worden gestopt. President Donald Trump reageert voorzichtig: hij is bang dat de wapens dan in China en Rusland worden gekocht, en wil liever dat de handel met de Saudi's door blijft gaan.

De schaduw van een man valt op de deur van de Saudische ambassade in Istanboel, waar de kritische journalist Jamal Khashoggi waarschijnlijk vermoord is.Beeld EPA