Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Voor jou uitgelegd: hoe worden de stemmen geteld en wie krijgt een zetel?

Om 15 uur sluiten de stembureaus waar er digitaal wordt gestemd - de andere sluiten al om 13 uur - en is het afwachten op de eerste resultaten. Maar hoe wordt er nu bepaald hoeveel zetels elke partij krijgt, en vooral: wie mag in de gemeenteraad zitten? Wij leggen het voor je uit.

58 reacties

  • Christiaan Ghijselinck

    6 jaar geleden
    De democratie eindigt in het stemhokje. Daarna begint de dictatuur van de representatieve democratie , m.a.w. je hebt daarna niets meer in de pap te brokken.
  • callewaert bjorn

    6 jaar geleden
    De verkiezingen zijn gemanipuleerd kan nie anders N-VA op kop nog 6 jaar oorlog voeren in eigen land ongelooflijk . Is echt met de mensen hun voeten spelen is dit nog belgie . Geloof het niet al 20 jaar is België naar de kloten
  • Daniel Cuypers

    6 jaar geleden
    Zal mij allemaal worst wezen. Laat mensen die absoluut niet in dit schabouwelijk geregisseerd theater willen meespelen met rust, die kleine figurantenrolletjes zullen wel ingevuld worden door naïeve andersdenkenden.
  • Roberts Jones

    6 jaar geleden
    Draai of keer het zoals je wil: verkiezingen zijn boerenbedrog. Nog nooit hebben verkiezingen de zaken te gronde veranderd. Enkel geweld deed dat. Voorbeelden genoeg: de onafhankelijkheid in 1830, het algemeen enkelvoudig stemrecht, de koningskwestie...
  • Paul Philippaerts

    6 jaar geleden
    Het is duidelijk dat al die manipulaties maar een doel hebben, de democratie niet te laten spreken. En het is duidelijk dat de personen die bovenaan de lijst staan altijd verkozen zijn. Laat dan ook nog diegenen zijn die het voor het zeggen hebben, al de rest moet zwijgen en luisteren, anders zijn ze er de volgende keer niet meer bij. Dus je hoeft echt niet gaan te kiezen. De dikke heren en dames bovenaan hebben het hoe je ook stemt altijd voor het zeggen.