Direct naar artikelinhoud
Milli Görus

N-VA'ers geven lezing bij Turkse zakenclub met Grijze Wolven

(vlnr) Annick De Ridder (N-VA), Sevilay Altintas (N-VA), Ethem Kışlalı (Voorzitter Misiad België) en zittend Kadir Yücelbaş (Ondervoorzitter Misiad België).Beeld rv

N-VA'ers Annick De Ridder en Sevilay Altintas hebben een lezing gegeven voor een Turkse zakenclub met banden bij Milli Görus en de Grijze Wolven. N-VA-minister Jambon vroeg vorige maand nog een onderzoek naar Milli Görus. N-VA lanceerde recent ook een filmpje waarin ze Grijze Wolven ontmaskerde bij andere partijen

Op uitnodiging van zakenclub Misiad heeft Sevilay Altintas (N-VA) woensdag een lezing gegeven, die geopend werd door een toespraak van N-VA-kopstuk Annick De Ridder. Altintas is een oncologe met Turkse roots die voor het eerst opkomt bij de verkiezingen, op plaats 10 voor de Antwerpse gemeenteraad.

"Ik kreeg veel vragen over mijn keuze voor N-VA", opende Altintas haar lezing. Altintas en De Ridder vertelden een klassiek N-VA-verhaal over rechten en plichten en dat afkomst daarbij van geen tel mag zijn. Vanuit het publiek kwamen vooral vragen over hoofddoeken achter het loket, islamitisch onderwijs en de erkenning van moskeeën. "Ik wil er niet enkel zijn voor de Turkse kiezer, maar voor alle kiezers", antwoordde Altintas.

'Dankzij Sevilay hebben we de N-VA van dichtbij leren kennen en besloten om haar te steunen'
Kadir Yücelbaş, Misiad België

Milli Görus

Ook de organisatoren namen het woord. Voorzitter van Misiad is Ethem Kışlalı, die benadrukte dat hij tot voor kort nog directeur-generaal was bij Milli Görus. 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vroeg vorige maand nog een onderzoek van Staatsveiligheid naar Milli Görus, omdat de organisatie in Genk een islamschool wil starten. Volgens staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) is het een organisatie "die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken".

(vlnr) Kadir Yücelbaş (Ondervoorzitter Misiad België), Sevilay Altintas (N-VA) en Ethem Kışlalı (Voorzitter Misiad België)Beeld rv

Ook Misiad-ondervoorzitter Kadir Yücelbaş was aanwezig. Yücelbaş is een ondernemer met onder andere een groothandel in halalvoedsel. "Dankzij Sevilay hebben we de N-VA van dichtbij leren kennen en besloten om haar te steunen", zegt Yücelbaş. Op Facebook roept Misiad al weken op om te stemmen op Sevilay Altintas. 

Grijze Wolven

Misiad heeft als zakenclub 40 vestigingen in Turkije en een twintigtal daarbuiten. Officieel zijn ze apolitiek, maar de algemeen directeur Öncel is een oud-politicus van MHP, de extreemrechtse partij die vasthangt aan de Grijze Wolven. Hij heeft de kenmerkende grijzewolvensnor en is een goede vriend van Sedat Peker, een beruchte ultranationalist met het imago van een maffiabaas.  

Sedat Peker maakt het gebaar van de Grijze Wolven voor een affiche van Misiad en naast de algemeen directeur van Misiad.Beeld rv

Peker is in 2013 veroordeeld op het Ergenekon-proces, of wolvenkuilproces, waarbij honderden mensen terecht stonden voor het beramen van een staatsgreep. Peker zou als hitman betrokken zijn bij moorden in opdracht van 'deep state', een verstrengeling tussen extreemrechtse maffia, politiek en veiligheidsdiensten.

Peker is een zakenman, maar is niet aangesloten bij Misiad. Toch noemt de organisatie hem erevoorzitter en knipt hij de lintjes van nieuwe vestigingen. 

Op foto's is te zien hoe hij het handgebaar van de Grijze Wolven maakt. Regelmatig staat de Turkse algemeen directeur van Misiad naast hem. Ook de voorzitter en ondervoorzitter van Misiad België staan op foto's met Peker, onder andere op een event in maart dit jaar. 

VLNR: Apishe Kadir Yucelbas (Ondervoorzitter van Misiad België), Sedat Peker, Feridun Öncel (Algemeen directeur Misiad)Beeld rv

"Ja, ik ken hem persoonlijk," zegt ondervoorzitter Yücelbaş, "maar Misiad is onpartijdig. Wij zijn geen Grijze Wolven. Wij staan open voor alle ondernemers, los van hun politieke voorkeur."

Sedat Peker (erevoorzitter Misiad), Feridun Öncel (Algemeen Directeur Misiad), Ethem Kışlalı (Voorzitter Misiad België) en Kadir Yücelbaş (Ondervoorzitter Misiad België)Beeld rv

Onwetend?

Turkije-kenner Dirk Rochtus (KU Leuven) twijfelt. "Al die verenigingen hebben een agenda, maar die openbaren ze niet zomaar, want dat kan afschrikken", zegt Rochtus. "Je moet er in Turkije ook rekening mee houden dat je op dit moment goed kan liggen bij de machthebber, maar dat snel gedaan kan zijn. Erdogan heeft de MHP nog maar een tweetal jaar in de armen gesloten." 

Op video's van officiële Misiadbijeenkomsten in Turkije is te zien hoe algemeen directeur Öncel het wolvengebaar maakt, en vervolgens de mensenmassa ook. "Op Allah, op de koran, op de wapens zweer ik", zegt hij, met Peker aan zijn zijde. 

Bij het bezoek van een MHP-politicus aan België in april 2016 vertegenwoordigde Ethem Kışlalı Misiad België. Op foto's van dat event staat ook Safiye Calinalti, de CD&V-kandidate die vorige week uit de partij werd gezet nadat N-VA een video had verspreid over Grijze Wolven in partijen. 

De vraag is of N-VA'ers Altintas en De Ridder wisten dat ze op een evenement spraken van een club met banden met Milli Görus en Grijze Wolven. "Het contact is via mij gelopen, maar ik heb dat niet diepgaand onderzocht", zegt Altintas. "Voor mij zijn het zakenmannen die zich vragen stellen bij de vooroordelen bij de Turkse Belgen tegen N-VA. Verder hebben mijn partij en ik niets met Misiad te maken."

'Het contact is via mij gelopen, maar ik heb dat niet diepgaand onderzocht'
Sevilay Altintas (N-VA)