Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Trekt onderwijsminister Hilde Crevits de Karel de Grote Hogeschool voor?

De Vlaamse Hogescholenraad is verbolgen dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool vijf extra opleidingen wil gunnen.Beeld Photo News

De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool mag van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vanaf volgend academiejaar tot vijf extra opleidingen organiseren. Zij dreigt als enige een uitzonderingspositie te krijgen van de Vlaamse regering. Andere hogescholen gaan fel in het verzet.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de Vlaamse Regering willen de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) bij uitzondering vijf extra opleidingen verlenen. Concreet gaat het om de zogeheten HBO5- of graduaatsopleidingen. Vandaag tellen die zo’n 14.000 studenten in opleidingen als sociaal-agogisch werk en industriële wetenschappen. Jongeren worden er gedurende ongeveer twee jaar voorbereid op een beroep.

Nu gebeurt dit nog aan de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO), maar de Vlaamse regering wil deze opleidingen een boost geven. Er werd beslist dat zij deel zullen uitmaken van het hoger onderwijs. Vanaf september 2019 komen de graduaatsopleidingen terecht bij de verschillende hogescholen, die daarvoor samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met de Centra voor Volwassenenonderwijs.

Kwaad bloed

In Antwerpen kozen de CVO’s voor de AP Hogeschool en Thomas More. Zij zullen bestaande opleidingen omvormen. Geen enkel centrum wilde samenwerken met de KdG Hogeschool. Ze zou daarom volgend academiejaar als enige brede hogeschool geen graduaatsopleiding kunnen aanbieden. Crevits heeft hier moeite mee. Op de ministerraad van 20 juli keurde de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet goed. De KdG Hogeschool krijgt een uitzondering en mag vijf volledig nieuwe graduaatsopleidingen aanvragen. Er moet voor die opleidingen niet worden nagegaan of zij binnen de regio economisch nodig zijn.

'Het is bijzonder raar dat de spelregels worden veranderd terwijl de eindmeet in zicht is'
Pascale De Groote, voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad en directeur van de AP Hogeschool

Dat heeft bij andere hogescholen kwaad bloed gezet. Zij wijzen erop dat Dirk Broos, een van de kabinetschefs van Crevits, voordien directeur was van de KdG Hogeschool. “Het is bijzonder raar dat de spelregels worden veranderd terwijl de eindmeet in zicht is en wij al investeringen hebben gedaan”, zegt Pascale De Groote, voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) en directeur van de AP Hogeschool. De Vlhora heeft Crevits laten weten dat zij niet akkoord gaat en “ernstige bedenkingen” heeft.

“De raad van bestuur van de Vlhora (waarin alle Vlaamse hogescholen zetelen, RA) vindt dit geen goed voorstel”, schrijft hij in een brief. “Deze beslissing heeft impact op andere hogescholen die de voorbije jaren beleidskeuzes gemaakt hebben binnen de bestaande context. Vanuit de overheid heeft men kansen op een breed overleg gemist. Een ongelijke behandeling van één hogeschool moet in het wetgevend kader ten stelligste worden vermeden.”

Spelregels

Zonder de uitzonderingspositie zou de KdG Hogeschool ‘pas’ vanaf september 2021 kunnen starten met graduaatsopleidingen. Directeur Veerle Hendrickx zegt dat alles conform de spelregels gebeurt. “Ik ga geen ruziemaken in de pers, maar het is niet juist dat wij zomaar elke opleiding kunnen kiezen. We willen dat in goed overleg met de andere hogescholen doen. Wij hebben onze rol in Antwerpen te spelen en de Vlaamse regering maakt dat mogelijk. We hadden altijd de intentie met CVO’s samen te werken. Helaas lagen de kaarten zo dat wij uit de boot zijn gevallen.”

'Ik ga geen ruziemaken in de pers, maar het is niet juist dat wij zomaar elke opleiding kunnen kiezen'
Veerle Hendrickx, directeur van de Karel de Grote Hogeschool

Het dossier komt vandaag of volgende week vrijdag weer op de ministerraad. Als het ontwerp van decreet wordt goedgekeurd, moet de Raad van State zich erover uitspreken. Vooral de vermeende ongelijke behandeling zal hier centraal staan. Crevits zegt dat advies af te wachten en benadrukt dat de Karel de Grote Hogeschool geen carte blanche krijgt. Zij moeten in overleg met de andere Antwerpse hogescholen tot een compromis komen.

“De graduaatsopleidingen zijn een nieuwe toegangspoort tot het hoger onderwijs. De Vlaamse regering vindt het belangrijk dat alle brede hogescholen hiermee vanaf volgend academiejaar mee kunnen starten. Een hogeschool uitsluiten lijkt ons niet evenwichtig. We voorzien 9 miljoen euro aan extra middelen, waar KdG geen aanspraak op kan maken.”