Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Europese Commissie: "Stop de grenscontroles binnen Schengen"

Dimitris Avramopoulos.Beeld Photo News

De Europese Commissie heeft de lidstaten opgeroepen om te stoppen met interne grenscontroles binnen de Schengenruimte. "De Europeanen moeten het gevoel blijven hebben dat ze vrij kunnen rondreizen", aldus eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos. 

Binnen de Schengenruimte mogen in principe geen grenscontroles meer plaatsvinden. Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 besloot een aantal landen echter om opnieuw identiteitscontroles in te voeren aan sommige grensovergangen. Ze maakten daarvoor gebruik van een tijdelijke uitzonderingsmaatregel, maar die wordt sindsdien keer op keer verlengd. Oostenrijk en Duitsland willen de controles zelfs al doortrekken tot mei volgend jaar. 

"Ik kan me geen Europa met gesloten binnengrenzen voorstellen, we mogen niet teruggaan naar het verleden", reageerde Avramopoulos voor aanvang van een vergadering met Europese ministers. Hij acht de tijd gekomen om de grenscontroles op te doeken. "Sommige bekommernissen zijn gerechtvaardigd, maar we hebben de voorbije jaren voor meer veiligheid gezorgd."

"Voorwaarden zijn er niet"
De Duitse minister Horst Seehofer houdt echter voet bij stuk. "De voorwaarden voor een opheffing zijn er nog niet", betoogt hij. 

Volgens de Duitsers reizen nog steeds veel migranten van de ene naar de andere lidstaat en is de bewaking van de Europese buitengrenzen nog steeds ontoereikend. Begin oktober had ook Frankrijk al laten verstaan dat het nog zes maanden langer zijn grenzen wil kunnen controleren. Parijs verwijst daarvoor naar de aanhoudende terreurdreiging.

Denemarken
Ook Denemarken wil nu nog eens zes maanden langer controles uitvoeren aan de grens met Duitsland. Het land verwijst niet enkel naar de migratiekwestie, maar haalt ook veiligheidsoverwegingen aan. "Er is nog steeds een terroristische dreiging tegen Denemarken en druk op de buitengrenzen van Europa", aldus minister van Migratie Inger Stojberg.

Europese grenswacht
Naast Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken controleerden ook Zweden en Noorwegen de voorbije jaren hun grenzen. Om hen aan te moedigen om de controles op te doeken, heeft de Commissie onlangs nieuwe voorstellen gelanceerd om de bewaking van de buitengrenzen te versterken. Blikvanger is de versterking van de Europese grens- en kustwacht. Het agentschap zou onder meer ruimere bevoegdheden krijgen op vlak van terugkeer.

140 mensen extra voor België
De ambitieuze plannen voor de Europese grenswacht roepen bij België en een aantal andere lidstaten vragen op. Naast aanwervingen door het agentschap zelf zou het personeelsbestand van 10.000 manschappen ingevuld moeten worden met detacheringen vanuit de lidstaten. Voor België zou het al snel om 140 extra mensen gaan. Frontlijnlanden als Hongarije en Italië zijn dan weer beducht voor een sluipend verlies van soevereiniteit aan Europese grenswachters. Ze hameren erop dat Europese bijstand enkel kan wanneer ze er zelf om vragen.

Extra grensbewakers?
Mogelijk kunnen lidstaten als Polen extra grensbewakers leveren. De ministers blijven het immers grondig oneens over de spreiding van asielzoekers. Om de patstelling te doorbreken, doet al een tijdje een denkpiste de ronde waarbij landen die geen asielzoekers willen overnemen van Italië of Griekenland op een andere manier hun solidariteit zouden tonen, bijvoorbeeld met extra grensbewakers. 

"We moeten afstappen van het idee dat solidariteit enkel berust op de verplichte verdeling van migranten", besluit de Oostenrijkse minister Herbert Kickl. Ook vandaag wordt geen oplossing verwacht in dit heikele dossier.