Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

'Taxi Driver' met een dominee (en 4 andere Film Fest Gent-tips)

Ethan Hawke in 'First Reformed'Beeld RV

Film Fest Gent is intussen naar zesde versnelling geschakeld. De Morgen gidst u door het aanbod, met elke dag vijf verse tips van onze filmploeg.

1. Shoplifters

De Gouden Palm van dit jaar is er eentje om te koesteren. Nu is dat met de films van Hirokazu Kore-eda (Like Father, Like Son) wel vaker zo, maar in Shoplifters haalt hij werkelijk zijn beste niveau in jaren. Alle bekende Kore-eda-obsessies zijn weer van de partij: familiebanden, verwaarloosde kinderen en sociale kritiek. Maar deze keer klikken ze op een zo organische en warme manier in mekaar, dat je deze film wil omhelzen en nooit meer loslaten. Kore-eda baseerde zich op een waargebeurd voorval – een familie van winkeldieven neemt een kind in huis dat niet van hen is –, maar in plaats van koudweg te oordelen over hun daden, kijkt hij met veel empathie naar hun motivaties.

Op 12, 15 en 18/10 in Kinepolis. Koop hier tickets.

2. First Reformed

Toegegeven, sinds zijn werk voor Martin Scorsese in de jaren 70 (Taxi Driver) en 80 (Raging Bull, The Last Temptation of Christ), heeft Paul Schrader nog weinig gedaan om zijn legendarische status waar te maken, maar daar komt eindelijk verandering in met het fascinerende en radicale First Reformed. Een soort update van Taxi Driver, die toch niet voelt als een flauw afkooksel. Ethan Hawke verdient een Oscarnominatie voor zijn rol als eenzame dominee die worstelt om zijn geloof te behouden in een wereld zonder hoop. Zijn pogingen om een depressieve milieuactivist te overtuigen van de schoonheid van het leven, klinken steeds minder overtuigd, en stilaan kruipt de twijfel in zijn hoofd. Extra reden om te gaan kijken: First Reformed heeft nog steeds geen Belgische distributeur, dus dit is mogelijk uw enige kans om de film op groot scherm te zien.

Op 12/10 in Studio Skoop, 15/10 in Kinepolis en 19/10 in Sphinx. Koop hier tickets.

3. Matangi / Maya / M.I.A.

Tussen de stuiterende beats en de exotische riedeltjes door barst de muziek van M.I.A., aka Mathangi Arulpragasam, van de politieke statements. Wat wil je, als je vader een van de oprichters van de Tamiltijgers is? In de eigenzinnige documentaire Matangi / Maya / M.I.A. krijgen we een inkijk in wat haar drijft. Regisseur en jeugdvriend Steve Loveridge volgde M.I.A. jarenlang met zijn camera, én kreeg toegang tot het massieve beeldarchief dat de muzikante zelf bijeen filmde. Het resultaat is een intiem portret van een koppig multitalent dat als politiek vluchteling in Engeland aankwam, maar uitgroeide tot een wereldster met een boodschap.

Op 12 en 13/10 in Sphinx. Koop hier tickets.

4. Becoming Astrid

Met de wilde avonturen van 'Pippi Langkous' kleurde schrijfster Astrid Lindgren de jeugd van miljoenen kinderen over de hele wereld. Maar achter die vrolijke zotheid gaat een diep tragisch levensverhaal schuil. Regisseur Pernille Fischer Christensen focust in haar biopic Becoming Astrid op een groot geheim uit de jonge jaren van Lindgren. De schrijfster – toen nog een vrijgevochten tiener – werd zwanger van een getrouwde man. Het zou de rest van haar leven bepalen, en verklaart waarom vrijheid en kinderlijke fantasie zo belangrijk zijn in Lindgrens werk. Dat de film zo diep in het hart snijdt, komt in grote mate door actrice Alba August: haar vertolking is puur en fris als ochtenddauw. Wat een ontdekking.

Op 13, 18 en 19/10 in Kinepolis. Koop hier tickets.

5. Leto

Russische films hoeven heus niet altijd zwaar en deprimerend te zijn. Oké, in 90 procent van de gevallen wel, maar Leto is iets helemaal anders: dit speelse portret van de underground rockscene in het Leningrad van de jaren 80 – ja, dat was een ding! – waait als een zomerse bries de bioscoop binnen. Regisseur Kirill Serebrennikov werd tijdens de opnames onder huisarrest geplaatst vanwege vermeende fraude, maar waarschijnlijker is dat hij gestraft wordt voor zijn politieke engagement. Dat verzet tegen een verdrukkende staat zit ook – opnieuw op erg frivole wijze – in deze film verwerkt: Leto toont de onbeheersbare energie van muziek, die zelfs een totalitair regime niet kan bedwingen. Wedden dat u achteraf op zoek gaat naar de soundtrack?

Op 14/10 in Kinepolis en op 18/10 in Studio Skoop. Koop hier tickets.