Direct naar artikelinhoud
Voetbalschandaal

Ex-coach Aad de Mos: "Je hoeft geen voetbalkenner te zijn om te zien dat er vreemde dingen gebeurd zijn"

Aad de Mos.Beeld BELGAIMAGE

Verbijsterd, maar niet verrast. Aad de Mos, analist en ex-trainer van KV Mechelen, viel niet van zijn stoel na alle onthullingen over fraude en matchfixing in het Belgische voetbal. "Iedereen heeft elkaar altijd afgedekt."

"Jullie waren zo mooi bezig, met dat prachtige wereldkampioenschap. België stond helemaal op de kaart. En nu dit. Voor het imago van het Belgische voetbal is het verschrikkelijk. Dat allemaal opnieuw opbouwen zal tien, twintig jaar duren." Aad de Mos, voetbalanalist op de Belgische en Nederlandse televisie, volgde verbijsterd het nieuws de voorbije dagen.

"Maar verrast was ik niet. Je hoeft geen voetbalkenner te zijn om te zien dat er in die laatste wedstrijden vreemde dingen gebeurd zijn. In Nederland hebben we vaak de beelden getoond van Eupen tegen Moeskroen. Een ploeg die anders zo moeilijk scoort, scoorde opeens vier keer kort na elkaar. Dan zegt men hier: 'Je weet hoe het gaat in België tijdens de laatste wedstrijden.'"

'Dat allemaal opnieuw opbouwen zal tien, twintig jaar duren'

Alleen blijkt nu dat het ook om KV Mechelen gaat. Raakt u dat als ex-trainer meer?

De Mos: "Ik word er hier in Eindhoven constant op aangesproken, want iedereen associeert me nog met die club. Maar ik ken er zo goed als niemand meer: geen spelers, geen bestuurders, de coach niet. Er is alleen nog  voorzitter Johan Timmermans, die vroeger supporter en advocaat was. Maar dit is vooral dramatisch voor de supporters, die enkele jaren geleden de club nog gered hebben."

Is de grootste ramp voor het Belgisch voetbal niet dat twee van de beste scheidsrechters de boel belazerd zouden hebben?

"Van Vertenten heb ik de laatste twee wedstrijden nog gezien. Die heeft hij allebei fantastisch geleid. Ik begrijp het ook niet, voor een paar honderd euro zo'n bedrog plegen. Maar als het allemaal klopt wat er nu over hem en Delferière gezegd wordt, is dat het meest kwalijke. Dat is nefast voor het voetbal.

"Dat clubs begeleid worden door zaakwaarnemers, zoals Mogi Bayat bij Anderlecht, is niet nieuw. Daar kan ik je tientallen voorbeelden van geven. Er zijn zelfs clubs die in handen zijn van zaakwaarnemers."

'Er zijn zelfs clubs die in handen zijn van zaakwaarnemers'

Maar het blijft toch vreemd dat clubs het zo ver laten komen?

"Het is een vorm van gemakzucht. Bij veel clubs waar ze een dikke vinger in de pap hebben, hebben ze uit luiheid de scoutingcel afgeschaft. Ze gingen zelf niet meer op zoek naar spelers. Had je een linksbuiten of keeper nodig? Dan belde je de makelaar. Wil je een speler kwijt? Idem. De voetbalmensen werden uitgeschakeld. Clubs als Benfica of Porto, en Club Brugge hier, doen dat wel nog goed. Zij halen bijvoorbeeld nog een speler als Danjuma Groeneveld uit de Nederlandse tweede klasse."

Kan je die toestand weer normaliseren en zorgen dat makelaars minder macht krijgen?

"Het zal moeten. Het voetbal moet gezuiverd worden van die illegale geldstromen, van matchfixing... Maar het gerecht zal het moeten doen, want het klopt wat Roland Duchâtelet zegt: hij heeft al honderd keer hetzelfde geroepen, maar iedereen dekt elkaar af met hun struisvogelpolitiek. De belangen zijn zo groot, en alle bestuurders van de topclubs zitten ook nog eens samen in de voetbalbond. Zo krijg je een ons-kent-onssfeertje en belangenverstrengeling. Die onderzoeksrechters moeten dat maar eens uitmesten. Daarna kan iedereen opnieuw van nul beginnen met nieuwe regels en transparante geldstromen."

'Bij veel clubs waar zaakwaarnemers een vinger in de pap hebben, hebben ze uit luiheid de scoutingcel afgeschaft'

Dat moet toch ook op internationaal niveau aangepakt worden?

"Absoluut. De FIFA en UEFA moeten mee. Maar er zijn nog genoeg Belgen die daar wat te zeggen hebben, met bijvoorbeeld Michael Verschueren (de zoon van ex-Anderlecht-manager Michel, JDB)."

Was de invloed van makelaars ook al zo groot toen u nog coachte?

"Ik ging nog zelf spelers halen. Ik zat in de Bosuil met mijn pet op zodat niemand mij herkende. Ik zag er Marc Emmers en Lei Clijsters bij Waterschei spelen, Alain De Nil bij RWDM. Ik ontdekte die zelf en zo kwamen ze bij de club. Makelaars kwamen daar niet tussen. Dat is nog uit de middeleeuwen. Nee, de voetbalwereld is helemaal veranderd en we hebben dat allemaal toegelaten. Voetbal is niet meer leidend, commercie is leidend. Helaas."