Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels

"Thierry Henry kiest voor Monaco": verliezen Rode Duivels hun assistent-bondscoach?

Thierry Henry (links) vroeg raad aan oud-ploegmaat en succescoach Didier Deschamps voor zijn beslissing.Beeld Photo News

Is het niet vandaag, dan morgen. Thierry Henry (41) neemt de privéjet naar AS Monaco om er een zo goed als zekere deal af te ronden.

"He is set to accept the challenge." Gisteren zat Thierry Henry nog negentig minuten op de bank bij de Rode Duivels, maar dat was wellicht de laatste keer dat hij in het plunje van ons land te bewonderen was. De assistent-bondscoach vliegt namelijk eerstdaags door naar AS Monaco, een oude liefde die hem sinds kort weer met verleidelijke berichtjes stalkt. "Thierry gelooft dat Monaco het juiste project is om zijn debuut als hoofdcoach te maken", valt te horen in zijn directe entourage. "Hij is er zeker van dat hij de dip van de club kan beëindigen en het seizoen kan helpen redden."

Henry gelooft dat Monaco het juiste project is om zijn debuut als hoofdcoach te maken

'Dip' is in dit geval een understatement. Monaco kon dit seizoen nog maar één wedstrijd winnen en hapt in de Ligue 1 naar adem op een degradatieplek. Van een uitdaging gesproken, maar het is er een waarvoor Henry blijkbaar niet terugdeinst. Voor de Franse ex-spits betekent de vlucht naar het prinsdom een unieke kans om baas te worden bij de club waar hij debuteerde in het profvoetbal. 

31 augustus 1994  is de heilige datum. Die dag kreeg de 17-jarige Henry – hij had nog haar! – te horen dat hij mocht starten in de thuiswedstrijd tegen OGC Nice. Het is Arsène Wenger die de beslissing neemt – de Monegaskische kern wordt op dat moment geplaagd door een blessuregolf.  Amper twee weken later krijgt Wenger zijn C4, maar tot ieders verbazing laat diens opvolger Jean Tigana Henry gewoon in de basis staan. Een ster is geboren.

De eerste echte triomf voor 'Titi' komt er twee seizoenen later, wanneer hij met Monaco de titel pakt én in Frankrijk wordt uitgeroepen tot belofte van het jaar. In de vijftien jaar die volgen gaat hij op tournee langs de grootste clubs en werkt hij onder de strafste trainers ter wereld. Na Wenger en Tigana bij Monaco, voetbalt hij voor onder meer Marcelo Lippi, Carlo Ancelotti (Juventus), Frank Rijkaard en Pep Guardiola (FC Barcelona). Met een tweejarig avontuur als assistent van Roberto Martinez hoopt Henry nu voldoende te zijn gewapend voor een succesvol debuut als T1. "Er moeten nog een aantal plooien worden gladgestreken tijdens de komende onderhandelingen", klinkt het nog binnen zijn entourage. "Maar na het bekijken van de 2-1-nederlaag tegen Atlético Madrid van vorige maand en een informeel gesprek met bondscoach Didier Deschamps is hij ervan overtuigd dat hij de juiste man is voor de job."

Statement

Komt daar nog eens bij dat ze bij Monaco maar wat graag een oud-publiekslieveling aanstellen als opvolger voor de weggehoonde Leonardo Jardim. Voorzitter Dmitry Rybolovlev wil een statement maken: 'Wij leven nog.' Ook binnen de spelerskern wordt uitgekeken naar de komst van een grote naam. "Iedereen kent hem als een fantastische voetballer, een echte legende", weet verdediger Benjamin Henrichs. "Het zou heel interessant zijn voor ons als Thierry de nieuwe coach zou worden." 

Tijdens de laatste onderhandelingsrondes zal Henry de komende dagen ook een volledig nieuwe staf samenstellen. Het bestuur van Monaco staat de Fransman namelijk toe om afscheid te nemen van alle vazallen van zijn voorganger Jardim. In de nasleep daarvan zou zelfs sportief directeur Michael Emenalo worden gewipt.

Leuke bijzaak voor Henry is dat hij bij zijn eerste kennismakingsronde in de kleedkamer meteen twee gezichten mag overslaan. Hij loopt er met winger Nacer Chadli en middenvelder Youri Tielemans twee Rode Duivels tegen het lijf.