Direct naar artikelinhoud
Francken

Francken zet twee jihadisten het land uit na verstrenging vreemdelingenwet

Theo Francken.Beeld Photo News

Malika El Aroud, de beruchte 'zwarte weduwe van de jihad', en Kamal Affetat, een kopstuk van Sharia4Belgium, moeten het land uit. Ze wachten in een gesloten centrum op hun repatriëring naar Marokko.

Op basis van zijn strengere vreemdelingenwet kan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) buitenlanders die een gevaar vormen voor onze samenleving uitzetten, ook al zijn ze niet veroordeeld. Hij schroefde ook terug dat wie hier geboren wordt of sinds jonge leeftijd woont, niet kan worden uitgewezen. Deze week nog liet Francken weten dat hij sinds de wet in voege is het verblijfsrecht van 195 mensen introk. Van 80 personen zouden de papieren niet kunnen worden ingetrokken zonder de verstrenging, zegt hij. 43 van die 80 mensen kwamen aan in België voor hun 12 jaar (31) of werden hier geboren (12). 9 van de 12 die in ons land werden geboren, zijn bij onze inlichtingendiensten gekend voor radicalisme of veroordeeld voor terrorisme.

Francken schroefde ook terug dat wie hier geboren wordt of sinds jonge leeftijd woont, niet kan worden uitgewezen

Donderdag trok staatssecretaris Francken ook het verblijfsrecht in van twee grote namen in Belgische jihadikringen. De eerste is Malika El Aroud, een terroristenweduwe met de Marokkaans-Belgische nationaliteit uit Brussel. Ze trouwde tweemaal (religieus, niet voor de wet) met zware jongens. Echtgenoot nummer één was Dahmane Abdessatar, een Tunesiër die de Afghaanse krijgsheer Ahmed Shah Massoud doodde in een zelfmoordaanslag twee dagen voor 9/11. Massoud was de leider van het verzet tegen de taliban en zijn moord wordt in verband gebracht met de aanslagen in New York. Malika El Eroud was destijds ook in Afghanistan.

Echtgenoot nummer twee was Gharsallaoui Moez. Samen runden ze een netwerk dat strijders stuurde naar Waziristan, aan de Pakistaans-Afghaanse grens. El Aroud werd hiervoor in 2010 veroordeeld tot 8 jaar cel. Haar man werd bij verstek veroordeeld: Moez vluchtte naar Waziristan en groeide uit tot een belangrijk kopstuk van Al Qaida. Hij sneuvelde uiteindelijk door een Amerikaanse drone. Op 30 november 2017 nam onze regering haar Belgische nationaliteit af. Daarna kreeg ze een bevel om het grondgebied te verlaten, een inreisverbod en ze wacht nu in een gesloten centrum op haar uitwijzing naar Marokko.

De Blokkendoos

De tweede jihadist die het land uit moet is Kamal Affetat, een Sharia4Belgium-militant met de Marokkaanse nationaliteit die hier geboren werd. Hij bedreigde de kleuterjuffen van het Antwerpse schooltje De Blokkendoos die door een moeder beschuldigd werden van seksueel misbruik. Via Facebook stuurde hij de juffen berichten zoals: "Jouw aandeel in het kindermisbruik is zeer groot. We weten alles over jou en we zullen onze pijlen op jou richten als je niet wil meewerken. We weten dat je anderen beschermt. Werk mee of draag alle gevolgen." Hij werd veroordeeld tot een jaar cel, waarvan zes maanden effectief, en 600 euro boete. Affetat moest iedere juf ook 650 euro schadevergoeding betalen. Ook hij wacht in een gesloten centrum op zijn uitwijzing.