zaterdag 13 oktober 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Alle verkeer in Lummen zat gisterochtend vast door controles op de Ringlaan. koen luts

“Zwaantjes zwaaiden terwijl ze 70 reden op E314”

Burgers boos op verkeersellende door ‘pestcontroles’

HASSELTDe Limburgers reageren boos op de protestcontroles waarmee zo’n tweehonderd agenten de ochtendspits vrijdag serieus in de soep lieten draaien. Een uur rijden van Zonhoven naar Hasselt, smalle gemeentewegen die dichtslibben door sluipverkeer, leerlingen die uiteindelijk te voet en te laat op school arriveren… De politieactie heeft alleen maar ongenoegen opgewekt: “Hoezo, dit waren geen pestcontroles?”

Marij WYERS

Protestcontrole zorgt voor veel verkeershinder in Sint-Truiden (jocr). Het Belang van Limburg

Boze reacties lieten sociale media ontploffen toen Limburgers op de doorgangswegen geconfronteerd werden met verkeersinfarcten die men alleen in Brussel verwacht. “Waarom controleren ze niet voor de regeringsgebouwen in Brussel als ze de overheid willen viseren?” en “Ze staken tegen de regering door de burgers te pesten. Dat is de redenering van elke vakbond”.

Vakbondsman Patrick Roijens beseft dat je geen omelet kan maken zonder eieren te breken. “Bij elke actie treffen we de burger. En dat zorgt natuurlijk voor frustraties”, knikt Roijens van VSOA Politie. “Voor een protestmars van het Noord- naar Zuidstation in Brussel krijg je weinig agenten gemobiliseerd. Met zo’n wandeling geef je ook geen krachtig signaal. Terwijl onze politiemensen net heel duidelijk willen aangeven dat de maat vol is. Dat merkten we ook aan de actiebereidheid. Zeker tweehonderd agenten in Limburg namen deel.” Enkele uren voordien waren in Sint-Truiden nog drie agenten gewond geraakt toen ze een zwalpende bestuurder wilden controleren (zie kader). Net dat geweld wordt aangeklaagd. “We hebben vrijdag een statement gemaakt. Dat de frustraties zo diep zitten, heeft mij nog verrast. We hopen dat de overheid eindelijk oog heeft voor onze bekommernissen”, zegt Carlo Medo van NSPV.

Truiense agenten houden protestcontroles nadat drie collega’s gewond raakten bij een nachtelijke controle. Jozef Croughs

“Puur machtsvertoon”

“Puur machtsvertoon was het”, zegt een zelfstandige uit Hasselt. “Drie keer heb ik moeten aanschuiven bij een controle. Niemand moest blazen, niemand moest boorddocumenten afgeven. En daardoor kwam ik dan een halfuur te laat op mijn afspraak.” De Wegpolitie Limburg pikte lukraak auto’s van de E314 voor een grondige inspectie. “Tegen 70 km/u reden ze. Die zwaantjes hielden 30 kilometer lang het verkeer op, en dan nog eens zwaaien als ze de afrit nemen… Dat is niet pesten dan?”

Ptarick Roijens over de stipheidsacties van de politie in Hasselt. Het Belang van Limburg

Overleg

Een doorgedreven controle op de Ringlaan in Lummen zorgde voor stilstaand verkeer in en rond het centrum. Truckers claxonneerden in de chaos. Thuisverpleegsters kwamen te laat. Op de Kamperbaan in Leopoldsburg raakte geen auto vooruit. In Maaseik strandde al het schoolgaand verkeer aan de controlepost. Overal kwamen leerlingen en leerkrachten te laat in de klas.

Voorlopig zijn er geen nieuwe protestacties gepland. Binnen enkele weken hopen de politiebonden weer rond de tafel te zitten met de bevoegde ministers: Koen Geens (justitie) over het geweld en Jan Jambon (binnenland) over hun statuut.

Op de Kamperbaan in Leopoldsburg was er geen doorkomen aan. Scholieren stapten uit de bus om te voet naar school te gaan. zahra boufker

Drie politiemensen gewond tijdens interventie

sint-truiden Drie politie-inspecteurs zijn donderdagavond gewond geraakt tijdens een interventie op de Grote Markt van Sint-Truiden. Dat gebeurde toen een interventieploeg een zwalpende bestuurder wilde controleren.

Bestuurder W.D. uit Sint-Truiden reageerde niet op de aanmaning van de politie. Op de Grote Markt, aan de verzinkbare paaltjes aan de Zoutstraat, kon de vluchtende bestuurder met zijn auto niet meer verder. En dus zette hij het maar op een lopen.

En toen liep het mis. De man keerde zich zonder aanleiding tegen de twee politiemensen en het kwam tot een schermutseling, waarbij de twee inspecteurs gewond raakten. Ondertussen was een politieploeg in bijstand gekomen om W.D. mee naar het commissariaat te brengen.

Ook in de combi en bij de cellen bleef de verdachte – zelfs met handboeien aan – weerstand bieden. Hij slaagde erin een derde agent te verwonden.

Later bleek de man high en dronken te zijn. Hij is bovendien geen onbekende voor politie en justitie: de man was vrij onder voorwaarden voor druggebruik en geweldpleging. Twee agenten zijn arbeidsongeschikt. (jcr)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws