Van Overtveldt: ‘Alsof geld witwassen slechts een voetnoot is’

© ISOPIX

Dat sommige advocaten van verdachten in de Operatie ‘Schone Handen’ benadrukken dat hun cliënten ‘slechts’ worden verdacht van het witwassen van geld, gaat er bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) niet in, zo zei hij zaterdag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

pvm

Van Overtveldt wees erop dat de beschuldigingen van frauduleuze financiële praktijken niet te onderschatten zijn. ‘Het is begrijpelijk dat het nu vooral over matchfixing gaat. Veel voetbalsupporters zijn namelijk zwaar ontgoocheld. Maar er is een hele reeks onfrisse praktijken naar boven gekomen, zoals het witwassen van geld en het opstellen van valse facturen.’

Zo zei de advocaat van spelersmakelaar Mogi Bayat vrijdag dat zijn cliënt niets te maken heeft met corruptie, met matchmanipulatie of contact met scheidsrechters. In Le Soir herhaalt hij zaterdag dat hij slechts gesjoemeld zou hebben bij de aangifte van btw.

Van Overtveldt zegt dat hij daarover verbolgen is. ‘Alsof financiële fraude een voetnoot zou zijn’, zegt de minister. Hij laat verder weten dat hij met zijn administratie heeft samengezeten. ‘Om ervoor te zorgen dat we snel en krachtdadig, binnen het wettelijk kader, kunnen optreden.’

Welke maatregelen de regering zal nemen, zullen pas bekendgemaakt worden na wat Van Overtveldt ‘een grondige analyse van de feiten’ noemt.