© Nico Meens

© Nico Meens

thumbnail: null
thumbnail: null

Twintig jaar natuurreservaat Altenbroek

Het natuurreservaat van Altenbroek is ongetwijfeld één van de parels van de Voerstreek. “Een van de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen,” overtuigt Rik Palmans. Sinds de verwerving is het beheer ervan gericht op het nog meer verhogen van de natuurwaarde ervan.

nico meens

Het natuurreservaat van Altenbroek is ongetwijfeld één van de parels van de Voerstreek. “Een van de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen,” overtuigt Rik Palmans, leraar biologie en lid van Natuurpunt Voeren en Heem en Natuur, die vanaf het begin betrokken was bij het beheer ervan. Twintig jaar geleden verwierf Natuurpunt 127 hectare weiden en bossen rondom het gelijknamige historische kasteel in ’s-Gravenvoeren. Samen met 27 hectaren natuurgebied over de grens vormt Altenbroek een prachtig Natuurgebied in de valleien van de Noor en de Voer. Duizenden natuurliefhebbers hebben dit gebied reeds lang als wandelparadijs ontdekt.

Sindsdien is het beheer ervan gericht op het nog meer verhogen van de natuurwaarde ervan: bloemrijke kalkgraslanden, opnieuw heide op de Schoppemerheide en gemengde loofbossen met open plekken. “De ‘restauratie’ van een landschap is een werk van lange adem. De komende decennia zal de ontwikkeling naar een hogere biodiversiteit verder gaan. Hoe armer de bodem hoe rijker de biodiversiteit en hoe zeldzamer de planten,” aldus Palmans. Momenteel loopt er ook een project in de vallei van de Noor. Amerikaanse notelaars in de Vitchen werden gekapt. Nitraten en fosfaten moeten zoveel mogelijk uit de grond gehaald. Momenteel werden drie hectaren afgegraven (uitgemijnd). Dit gebeurde met Europese subsidies. Elk jaar moet er ook gemaaid worden. Dit gebeurt door vrijwilligers en door de beheerploeg Zuid-Limburg,” besluit Palmans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer