OVERZICHT. Dit zijn de hete hangijzers in uw provincie

© rr

Elke stem telt, maar in de ene gemeente toch nog net iets harder dan in de andere. De grootste strijdtonelen in uw provincie op een rij gezet.

red

Antwerpen: wat met Mechelen, Turnhout en Vlaams Belang?

De meest prangende vragen in de provincie Antwerpen zijn:

  • Behoudt burgemeester Bart De Wever zijn meerderheid in 't Stad?
  • Kan het Vlaams Belang de historische dreun van 2012 herstellen?
  • Wie doet Bart Somers wat in Mechelen?
  • Wie haalt Turnhout uit het slop?

Brussel: hoe dominant blijft de PS?

Voor het eerst in jaren lijkt het geen uitgemaakte zaak dat Brussel-Stad een socialistische burgemeester krijgt. Daar zitten de schandalen van de voorbije jaren voor veel tussen. Maar Philippe Close hoopt dat zijn poging om de rotte appels eruit te gooien de Brusselaars er toch aanzet om hem te verkiezen.

Limburg: verovert N-VA de twee grootste steden?

Ook in Limburg is de opmars van N-VA voelbaar. De Vlaams nationalisten hopen er de sjerp te bemachtigen van de twee grootste steden: Genk en Hasselt.

Oost-Vlaanderen: de strijd woedt niet alleen in Gent

In Oost-Vlaanderen zijn alle ogen gericht op Gent. Maar ook in Ninove, Deinze en Aalst bijvoorbeeld kunnen opvallende dingen gebeuren vandaag.

Vlaams-Brabant: veel schoon volk op de affiches

Veel schoon volk op de affiches in Vlaams-Brabant. Zo dromen de liberale boegbeelden Maggie De Block en Gwendolyn Rutten van de sjerp in hun gemeente. Theo Francken gaat dan weer bewijzen hoe populair hij wel is.

West-Vlaanderen: kan links de twee grote steden houden en barst de oranje muur?

In West-Vlaanderen is het uitkijken naar wie de macht grijpt in de linkse steden Brugge en Oostende. Verder is het uitkijken of West-Vlaanderen dé provincie van de christendemocraten blijft.

Wallonië: MR moet bevestigen

Na de vorige lokale verkiezingen slaagde de MR er in om meer burgemeesters te kunnen aanstellen dan de PS. Of de PS die trend kan keren, is twijfelachtig.