De uitslagen stromen binnen: ook uit Izegem en Gingelom

© rr

In Herstappe is een eerste uitslag bekend. De burgemeester is zijn sjerp kwijt. Ook andere uitslagen (Halen, Izegem en Blankenberge en andere) beginnen binnen te lopen.

Alle stemmen zijn geteld in Herstappe. Uitdager Gemeentebelangen haalde 58 procent, Herstappe+ 42 procent.

Het was de eerste keer in 12 jaar dat er verkiezingen nodig waren in het kleine Herstappe. Er waren maar 72 stemgerechtigden.

Die 72 stemgerechtigden kregen de keuze tussen de lijst van uittredend burgemeester Claudy Prosmans en die van zijn uitdager Leon Lowet. Opponent Leon Lowet, lijsttrekker van Gemeentebelangen, trok met een volledige lijst (zeven kandidaten) naar de kiezer, met onder meer oud-gemeentesecretaris Dragan Marcovic.

De eerste uitslagen in Halen (Limburg) (1 bureau op vier geteld) geven CD&V gewonnen met 48 procent, een winst van 4 procentpunten. NV-A haalt er 20,9 en Open VLD 19,2 procent. SP.A verliest 4 procentpunten en staat voorlopig op 11 procent.

In Blankenberge zijn vier bureaus op zeven geteld. Open VLD krijgt er een klap en verliest 5 procentpunten, maar blijft de grootste met 28 procent. N-VA blijft op 22 procent. SP.A haalt 18 procent. Een winnaar is Groen dat zes jaar geleden niet deelnam en nu op 7 procent staat.

In Izegem (de gemeente van Geert Bourgeois, die zelf evenwel niet deelneemt) verliest N-VA volgens de eerste uitslagen drie procentpunten om nog steeds comfortabel te leiden met 33 procent. De lokale lijst STiP haalt 20,9 en Vlaams Belang 13 procent. CD&V verlkiest negen procentpunten en strandt voorlopig op 12 procent. Er is één kiesbureau op 10 geteld.

Er zijn ook voorlopige resultaten uit Gingelom. SP.A Goesting wint er – met een van de vier stembureaus geteld – liefst 50,9 procent.

Eerder maakte Belga al een aantal opmerkelijke, gedeeltelijke uitslagen van de provincies bekend. Maar die bleken fout. Het ging om testresultaten die op de officiële website waren blijven staan.