Crevits geen burgemeester, Landuyt op weg naar pensioen

Renaat Landuyt: 'Ik heb gezegd dat ik met één stem minder op pensioen zou gaan, en dat ga ik ook doen'© Belga

Hilde Crevits© ISOPIX

© Inge Kinnet

Dirk De fauw, de nieuwe burgemeester van Brugge© michel vanneuville

thumbnail: Renaat Landuyt: 'Ik heb gezegd dat ik met één stem minder op pensioen zou gaan, en dat ga ik ook doen'
thumbnail: Hilde Crevits
thumbnail: null
thumbnail: Dirk De fauw, de nieuwe burgemeester van Brugge

In West-Vlaanderen zet CD&V de puntjes op de i. Het wint de lokale strijd tegen de N-VA. West-Vlaanderen blijft zo dé provincie van de christendemocraten. Opvallend: de socialisten verliezen in centrumsteden Brugge en Oostende.

km

In Brugge stelde Dirk De fauw (CD&V), en niet Renaat Landuyt, zijn nieuwe coalitie voor. De fauw wordt de nieuwe burgemeester in Brugge. CD&V vormt er een coalitie met de SP.A en Open VLD, een klassieke tripartite.

Voor huidig burgemeester Landuyt was het alles of niets: als hij één stem minder haalde dan in 2012 zou hij passen voor de sjerp. De exit is onvermijdelijk na een score van 19,4 procent. 'Ik heb gezegd dat ik met één stem minder op pensioen zou gaan, en dat ga ik ook doen', aldus Landuyt.

CD&V, met lijsttrekker Dirk De fauw, haalt een indrukwekkende 31,9 procent. De N-VA van Pol Van den Driessche kwam er niet aan te pas en haalt een magere 11,7 procent. Van Den Driessche had de nederlaag niet zien aankomen, zegt hij. Hij feliciteert Dirk De Fauw, de lijsttrekkers van Groen en van Open VLD. Landuyt feliciteert hij expliciet niet.

Ook in Oostende is het een triestige dag voor de socialisten. Vande Lanotte verliest er zwaar. De Stadslijst van de burgemeester blijft wel de grootste met 22,8 procent. De Open VLD van Tommelein is de grote winnaar en nadert met 19,8 procent tot op 3 procent van Vande Lanotte. De N-VA wordt derde en behaalt 16,5 procent. De tweede winnaar van de dag is Groen (12,5 procent). De partij van Wouter De Vriendt heeft de sleutel in handen om de nieuwe coalitie te vormen.

Tommelein wint ook de strijd om de meeste voorkeurstemmen in Oostende. Hij krijgt er 6.003 achter zijn naam, Johan Vande Lanotte 5.062. Tommelein eist op basis daarvan de sjerp op.

Kortrijk, Izegem en Roeselare

Zou er weerwraak komen voor ‘de coup van Quick’ in Kortrijk? Uit de resultaten blijkt van niet. De lijst van Van Quickenborne, Team Burgemeester, houdt niet alleen stand, ze wordt de grootste partij (+ 10 procent). Team Burgemeester haalt een bevestigende 31.3 procent.

'Dit is een historische uitslag', reageert Van Quickenborne. 'Het is de eerste keer dat we de grootste partij leveren in deze stad, in 150 jaar verkiezingen. Ik voel vooral heel veel dankbaarheid, ik had dit nooit verwacht. Het is duidelijk dat Kortrijkzanen heel veel vertrouwen hebben in onze lijst. Merci Kortrijk.'

CD&V is op achtervolgen aangewezen en haalt voorlopig maar 16,8 procent. Zes jaar geleden zette Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn grote concurrent Stefaan De Clerck onverwacht buitenspel. CD&V verdween toen als grootste partij in de oppositie.

In Roeselare trekt CD&V aan het langste eind in de tweestrijd met de N-VA. CD&V, van burgemeester Kris Declercq, overklast de Vlaams-nationalisten. De christendemocraten behalen 40 procent en stijgen 12 procentpunt. De N-VA haalt 18,7 procent en verliest meer dan 10 procentpunt. De tweede winnaar in Roeselare is Vlaams Belang. De partij gaat 6 procent vooruit en behaalt 15 procent.

In de provincie West-Vlaanderen is er maar één gele stip: Izegem. In de gemeente van Geert Bourgeois, die zelf evenwel niet deelneemt, behaalt de N-VA hetzelfde resultaat als in 2012. De partij is veruit de grootste met 35,8 procent van de stemmen. De lokale lijst STiP haalt 16,3 procent en Vlaams Belang 11,7 procent. CD&V verliest negen procentpunten en strandt op 11,9 procent.

Middelkerke, Knokke-Heist, Blankenberge

Lijst Dedecker (van de gelijknamige Jean-Marie) heeft in Middelkerke zoals verwacht een absolute meerderheid behaald. LDD is veruit de grootste partij. 'Ik heb er twintig jaar moeten op wachten, maar nu ga ik eindelijk een mandaat kunnen uitvoeren. Hier hebben we zes jaar naar toegewerkt. Ik word er emotioneel van. Als je zo’n vertrouwen krijgt van de kiezer, dat doet deugd', zegt Dedecker in een reactie. Uit de volledige resultaten blijkt dat de lijst van toekomstig burgemeester Jean-Marie Dedecker 44,1 procent van de stemmen kreeg, goed voor 14 van de 25 zitjes in de gemeenteraad. Tweede is Open VLD met 22,6 procent.

Aardverschuiving in Blankenberge: Daphné Dumery (N-VA) bevestigt dat haar partij een tripartite vormt met SP.A en CD&V en zo samen een meerderheid van 16 zetels vormt. Een verrassing, want in kuststad Blankenberge blijft Open VLD de grootste (27.2 procent). De liberalen verliezen wel in vergelijking met de vorige verkiezingen. Blankenberge was een van de weinige plaatsen in West-Vlaanderen waar de liberalen de plak zwaaiden. Maar: Open VLD Blankenberge wisselde na twee jaar bestuur SP.A voor N-VA. Het deed het twijfelachtige imago van de kuststad (en de partij) geen deugd. Open VLD betaalt de wissel nu cash.

In Knokke-Heist zit burgemeester Lippens ?na vandaag nog steviger in het zadel. De lijst Gemeentebelangen wint met alle bureaus geteld nog 5,4 procentpunten in vergelijking met 2012. Hij haalt zo de volstrekte meerderheid en een monsterscore van 70,2 procent. N-VA (16,2 procent), Groen-SP.A (7,7 procent) en Vlaams Belang (5,9 procent) staan niet op de finishfoto.

In Bredene, een andere kuststad, trekt SP.A aan het langste eind. De partij doet nog beter dan 2012 en haalt 50.2 procent van de stemmen. Opvallend: Vlaams Belang is de grootste stijger (+7 procent). Diksmuide is erg verdeeld. CD&V trekt er aan het langste eind, met 24.3 procent, maar wordt op de voet gevolgd door N-VA (23.1 procent) en Idee Diksmuide (22.9 procent).

CD&V

De resultaten zijn een opluchting voor de christendemocraten. West-Vlaanderen blijft dé provincie van de CD&V. De partij leverde in 2012 40 procent van de burgemeesters (lokale lijsten niet meegerekend) en haalde in 2012 in 13 van de 64 gemeenten een volstrekte meerderheid.

In de gordel rond Brugge triomferen de christendemocraten. In Beernem profiteert CD&V (+9,3 procent) fors van enkele partijen die niet meer opkwamen. Ook in Oostkamp dikt CD&V de score nog wat aan: + 6,6 procent tot 47,6. De N-VA verliest er een slordige 10 procent. In Zedelgem behaalt CD&V-Nieuw opnieuw de volstrekte meerderheid en doet met 58,9 procent nog iets beter dan in 2012. N-VA verliest er 5 procent. Ook in Lichtervelde behaalt CD&V, met 52,6 procent, de volstrekste meerderheid. Oppositiepartij SOMM gaat er twee zetels op vooruit, de N-VA en Open VLD verliezen.

In Damme, een buurgemeente van Brugge, blijft CD&V op een indrukwekkende manier domineren. De CD&V-fractie, die de laatste jaren moest afrekenen met serieuze interne conflicten, is zo ongeschonden uit de verkiezingen gekomen. De partij haalt 68,4 procent. Ook Wingene, Pittem en Tielt kleuren oranje.

Ook Torhout, de thuisstad van minister van Onderwijs Hilde Crevits, blijft een CD&V-bastion. Met 45,1 procent van de stemmen is het de grootste partij (ondanks een verlies van 3,5 procent). Crevits is uitermate tevreden dat de meerderheid behouden blijft, maar ze erkent ook dat 14 op 27 zetels wel krap is. Het is nog niet duidelijk of ze op zoek gaat naar een partner.

Vreemde situatie

Crevits laat weten dat ze geen burgemeester van Torhout wordt, ook als ze na de verkiezingen van mei 2019 geen ministerpost meer kan versieren. Dat betekent dat waarnemend burgemeester Kristof Audenaert meteen burgemeester blijft voor de komende zes jaar. Er leek een lastige situatie te ontstaan. Crevits had altijd aangegeven dat ze na 2019, mocht ze geen minister meer worden, de burgemeesterssjerp zou opnemen. Maar waarnemend burgemeester Kristof Audenaert boekte vanop de tweede plaats met 3.064 stemmen ruim 650 stemmen meer dan Crevits. De minister maakte meteen komaf met die vreemde situatie door Audenaert de volledige zes jaar burgemeesterschap te gunnen.

Boegbeeld Hendrik Bogaert is erg trots dat CD&V opnieuw een volstrekte meerderheid haalt in Jabbeke. '14/23 zetels. We zullen de opmerkingen van de kiezers meenemen in ons beleid', laat 'Straffe Hendrik' op Twitter weten.

In Ieper is CD&V wel de grootste partij geworden (28,7 procent), maar de partij is buitenspel gezet in de coalitievorming. Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe, van de lijst Open Ieper, wordt de nieuwe burgemeester in de Kattenstad, zij zal een coalitie met SP.A en N-VA gaan leiden.

Eerste burgemeester en jongste burgemeester

De eerste West-Vlaamse burgemeester was zondagmiddag al snel bekend: in Mesen blijft Sandy Evrard burgemeester, de functie die hij sinds 2002 bekleedt. Zijn lijst MLM krijgt een vooroorlogse 68,8 procent, een absolute meerderheid dus. ‘Met zeven van de negen raadsleden kunnen we van een heel goede uitslag spreken; ik denk dat zowel de partij als ikzelf erop vooruitgegaan zijn, maar moet de uitslagen nu nog bekijken', aldus zegt Evrard in een eerste reactie.

Francesco Vanderjeugd, sinds 2013 de jongste burgemeester van ons land, heeft in Staden een overtuigend resultaat neergezet. De jonge Open VLD'er haalde er 54.1 procent. Dat is meer dan het dubbele van eerste achtervolger CD&V en maar liefst 30 procent meer dan in 2012. De N-VA verliest vijf zetels.