Vlaams-Brabant: waar Hans Bonte, Maggie De Block, Gwendolyn Rutten en Theo Francken strijden om de sjerp

Gwendolyn Rutten droomt van de sjerp in Aarschot.© Marc Herremans

Veel schoon volk op de affiches in Vlaams-Brabant. Zo dromen de liberale boegbeelden Maggie De Block en Gwendolyn Rutten van de sjerp in hun gemeente. Theo Francken gaat dan weer bewijzen hoe populair hij wel is.

bbd

In Vlaams-Brabant gaat de meeste aandacht naar Leuven, waar Louis Tobback troonsafstand doet. Lorin Parys (N-VA) heeft het campagnebeest in zichzelf teruggevonden, maar of dat volstaat om de SP.A van de macht te verdrijven, is erg onzeker. N-VA had zes jaar geleden een ruime achterstand op de socialisten - die nu dus hun boegbeeld kwijt zijn.

Even verderop, in het kleinere Diest, gebeurt iets gelijkaardigs. Daar geeft Jan Laurys (CD&V) de scepter door na 12 jaar burgemeesterschap. Maar in Diest wordt het misschien spannender dan in Leuven. Want CD&V en SP.A vormden er zes jaar geleden een meerderheid met slechts één zetel op overschot. Zelfs bij een klein verlies, krijgt Diest een nieuwe coalitie.

Nationaal gaat straks veel meer aandacht naar een andere Demerstad, Aarschot. Daar zit CD&V-burgemeester André Peeters al bijna dertig jaar aan de knoppen. Met Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten krijgt hij nu een te duchten tegenstander.

En dan is er Tienen, een stad die de voorbije bestuursperiode een tijdje zonder bestuur zat. CD&V kwam toen als winnaar uit de strijd en Katrien Partyka kreeg de sjerp. Straks weten we of Tienen haar die periode van onbestuurbaarheid intussen vergeven heeft.

Terug naar het Brusselse en de bekendere politici: in Vilvoorde strijdt Hans Bonte voor zijn sjerp. Hij leidt er nu een coalitie van socialisten, groenen, liberalen en N-VA. CD&V, zes jaar geleden tot de oppositie veroordeeld, aast op weerwraak. Maar ook Open VLD en N-VA zouden graag de sjerp overnemen eventueel aan het hoofd van een centrumrechtse 'Zweedse' coalitie. Zonder SP.A dus.

Ook in Halle hoopt N-VA op de sjerp. Burgemeester Dirk Pieters (CD&V) bestuurt de stad al 24 jaar. Zes jaar geleden werd de N-VA al de grootste, maar de partij werd toen nog uit het bestuur gehouden door een coalitie van christendemocraten, socialisten en liberalen. Gebeurt dat vandaag opnieuw? Feit is dat N-VA niet bepaald versterkt aan de start komt: de onverwachte gezondheidsproblemen van lijsttrekker en stemmenkanon Mark Demesmaeker strooiden flink wat roet in het eten.

Tot slot zijn er een paar nationale kopstukken die we extra volgen. Theo Francken moet er in Lubbeek in slagen om zich opnieuw te laten kiezen tot burgemeester. In Merchtem doet Maggie De Block dan weer een gooi naar de sjerp. Kansloos is ze geenszins. Huidig burgemeester Eddie De Block (Open VLD), de broer van de minister, haalde in 2012 liefst 3.241 voorkeurstemmen en een absolute meerderheid. Hij is vandaag, na 18 jaar burgemeesterschap, geen kandidaat meer.