Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen 2018

Verkiezingen Antwerpen 2018: dit zijn de uitslagen en voorkeursstemmen

Alle uitslagen, resultaten, zetelverdelingen en voorkeursstemmen van de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 in Antwerpen komen hier live binnen op de kaart hieronder. De resultaten verversen automatisch. U hoeft deze pagina alleen te laten openstaan.

LIVE - alle uitslagen uit Antwerpen:

De voorkeursstemmen:

Maak uw eigen coalitie:

Voorbeschouwing

Kris Peeters (CD&V) mag dan wel dromen van de sjerp in Antwerpen, de kans is groot dat die eer voor de tweede keer op rij is weggelegd voor burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hoewel N-VA in de jongste peilingen lichtjes terugvalt tegenover de vorige verkiezingen (37,7 procent) heeft ze nog altijd een ruime marge op de eerstvolgende concurrent.

Als het van De Wever afhangt, zet hij zijn centrumrechtse droomcoalitie nog zes jaar voort. Open Vld en CD&V leunen niet alleen ideologisch het dichtst aan bij N-VA, maar zitten ook samen met N-VA in de Vlaamse en federale regering. Als hij erin slaagt om hen aan boord te houden, vergroot dat de kans op een heruitgave van de centrumrechtse regering na de nationale verkiezingen in 2019.

Maar De Wever is nog niet thuis. In de krachtmeting tussen links en rechts komen zijn coalitiepartners CD&V en Open Vld amper uit de verf. Op dit moment is de huidige bestuurscoalitie haar meerderheid kwijt. De Wever moet dus opletten dat hij zijn eigen bondgenoten tijdens de campagne niet in de vernieling rijdt.

Op links kenden Groen en sp.a een valse start met het uiteenvallen van hun bondgenootschap Samen. Maar in de jongste peilingen gaan de groenen van Wouter Van Besien er fors op vooruit. Ook sp.a houdt ondanks de rommelige campagne goed stand. Een centrumlinks kartel, eventueel met CD&V en Open Vld, komt echter niet aan een meerderheid.

Resultaat is dat De Wever straks misschien op zoek moet naar een linkse coalitiepartner. De meest logische optie lijkt Groen, dat in sommige districten al met N-VA bestuurt. Van Besien zegt nooit in zo'n stadscoalitie te stappen, maar in Antwerpen weten ze dat beloftes relatief zijn. Toen CD&V zes jaar geleden de kans kreeg om mee te besturen, aarzelde de partij niet om de stadslijst tussen CD&V en sp.a op te breken.

Bekijk ook onze liveblog met analyses, duiding en inzicht in de laatste resultaten.

Lees ook: Dit zijn de 5 opvallendste momenten uit het Antwerpse lijsttrekkersdebat

Antwerps burgemeester Bart De WeverBeeld BELGA