Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen 2018

Verkiezingen Oostende 2018: dit zijn de uitslagen en voorkeursstemmen

Alle uitslagen, resultaten, zetelverdelingen en voorkeursstemmen van de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 in Oostende komen hier live binnen op de kaart hieronder. De resultaten verversen automatisch. U hoeft deze pagina alleen te laten openstaan.

Live - alle uitslagen uit Oostende:

De voorkeursstemmen:

Maak uw eigen coalitie:

Voorbeschouwing

Blijft Johan Vande Lanotte zitten als burgemeester? De sp.a deelt al jarenlang de lakens uit in Oostende, maar er treedt stilaan metaalmoeheid op.

Vande Lanotte komt op met een Burgerlijst, waar ook voorzitter John Crombez als duwer op prijkt. Mocht dit rode bastion vallen, dan wordt het extra pijnlijk voor de socialisten.

Vande Lanotte, al jaren de sterke man achter de schermen, gordde halverwege de legislatuur de sjerp om. Sinds 2006 bestuurt sp.a met Open Vld en CD&V, maar zelfs binnen de eigen meerderheid worden vergelijkingen met de ‘PS-staat’ gemaakt.

Vlaams minister Tommelein is de grote uitdager. Maar welke coalitie wil hij smeden? Afgelopen juni lekte een ontwerp van voorakkoord met de N-VA. Open Vld ontkende alles, maar de realiteit is: met álle partijen heeft Tommelein gesprekken gevoerd. Hij ligt maar wat graag in het midden van het bed.

Tommelein kan het overigens best vinden met Vande Lanotte. In 2012 voerde hij nog een campagne onder de slogan ‘De weg uit het rood’, toch heeft hij nadien de coalitie verder gezet. De te overbruggen kloof met sp.a is ook groot: zes tegenover vijftien zetels.

N-VA-kopman Bjorn Anseeuw hoopt eindelijk te kunnen inbreken in het bestuur, maar had zelf af te rekenen met enkele dissidenten die nu opkomen met een scheurlijst.

Groen heeft met Kamerlid Wouter De Vriendt eveneens een nationaal boegbeeld in huis. Een coalitie met sp.a ligt echter moeilijk. Daarvoor botsen de persoonlijkheden te veel. De Vriendt sloot de voorbije weken expliciet een coalitie met N-VA uit.Bekijk ook onze liveblog met analyses, duiding en inzicht in de laatste resultaten.

Burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte (sp.a).Beeld BELGA