VIDEO. Zo brachten de Antwerpse lijsttrekkers hun stem uit: “Nu zijn het vooral lange uren”

De Antwerpse lijsttrekkers hebben zondagvoormiddag onder ruime belangstelling hun stem uitgebracht

doro

Kris Peeters (CD&V) bracht samen met zijn vrouw zijn stem uit om 10.40 uur in het kieslokaal in de stedelijke basisschool Musica aan de Kloosterstraat in Antwerpen. “Wij hebben onze nek hier uitgestoken in Antwerpen. Mijn opdracht was drieledig: CD&V hier terug op de kaart zetten, CD&V verjongen en een goede uitslag neerzetten. In het eerste en het tweede zijn we geslaagd, of ook het derde zal lukken, zullen we straks zien”, zei Peeters bij het verlaten van het stemhokje.

© Photo News

Bart De Wever (N-VA) en zijn vrouw kwamen te voet van hun huis in Deurne naar het stemlokaal in school Het Pieterke. “De zenuwen komen pas in de namiddag”, zei De Wever. “Nu zijn het vooral lange uren.” Een geslaagde verkiezingsuitslag is voor De Wever wanneer hij “op tram 3 zit”, wat betekent dat hij boven de dertig procent wil scoren. “Het liefst wil ik met de huidige coalitie de gesprekken opstarten.” Een recorduitslag zoals zes jaar geleden verwacht De Wever niet. “Toen was het een tweestrijd tussen mij en Patrick Janssens. Nu was het een veelstrijd: ik tegen zes anderen die me langs alle kanten hebben belaagd. Ik denk niet dat een recordscore er dit keer inzit”, besloot de burgemeester waarna hij nog samen met zijn vrouw ging joggen.

© EPA-EFE

Philippe De Backer (Open Vld) heeft om 09.50 uur zijn stem uitgebracht in het kieslokaal in school De Sterrenkijker aan de Durletstraat in Antwerpen. Hij was in het gezelschap van zijn vrouw en twee kinderen. “We hebben een sterke inhoudelijke campagne gevoerd. Het was zwaar, maar ook heel boeiend. We hebben de kiezer een duidelijk alternatief willen bieden en hopelijk kunnen veel mensen zich daarin vinden. We gaan voor een beter resultaat dan bij de vorige verkiezingen. En nu is het wachten op de uitslag”, zei De Backer.

© BELGA

Wouter Van Besien (Groen) kwam samen met vrouw en dochter te voet naar het stemlokaal op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Hij had het over een “een verloren dag”. “Alles valt stil en het is wachten op de uitslagen”, zei hij. “Zodra de eerste resultaten binnenkomen, zullen de zenuwen door mijn lijf gieren. Het is ook een beetje een warrige dag, want die uitslagen komen met stukjes en beetjes bij elkaar. Het zal even duren voor we een duidelijk zicht hebben. Maar ik kijk ernaar uit en het mag voor mij al 18 uur zijn. We hebben altijd gezegd dat we naar verdubbeling willen gaan van wat we vorige keer gehaald hebben. Of ik er klaar voor ben om burgemeester te worden? Helemaal.”

© Victoriano Moreno

Jinnih Beels (sp.a) is “met een positief gevoel” naar de stembus getrokken. “Ik heb het gevoel dat alles kan, de Antwerpenaar kan morgen wakker worden in een andere stad”, zei ze toen ze haar stem ging uitbrengen in Berchem, waar ze opgroeide en sinds begin dit jaar opnieuw woonachtig is.

Beels stelt dat ze zondag alles wat op haar laat afkomen en niet weet of ze al contact zal zoeken met andere partijen. “Ik heb bijvoorbeeld nog geen speech voorbereid voor een goede of minder goede uitslag”, zegt ze. “Ik krijg vanochtend wel al veel positieve reacties en sowieso hebben we al een mooi parcours afgelegd. We komen van ver en we hebben goed werk geleverd met een fantastisch team. Het wordt dus eigenlijk sowieso een feest vanavond.”

In Ekeren heeft Filip Dewinter (Vlaams Belang) zondag rond 11 uur zijn stem. “Het is even geleden dat ik nog een goed gevoel heb gehad op de verkiezingsdag”, zei Dewinter. “Bij de vorige twee verkiezingen was het in de sterren geschreven dat we zouden verliezen, maar dit keer kan het lukken. N-VA was de vorige keer de grootste uitdager van Patrick Janssens, maar nu is Bart De Wever zelf burgemeester, en liggen de kaarten anders.”

Volgens Dewinter waren twee derde van de N-VA-kiezers bij de vorige verkiezingen overgelopen van bij het Vlaams Belang. “Ik denk dat heel veel Vlaams Belangkiezers vandaag gaan terugkeren naar de schapenstal, omdat zij toch niet tevreden zijn van het beleid, zeker wat immigratie betreft, dat Bart De Wever in de praktijk heeft gebracht.”

© rr

Peter Mertens (PVDA) bracht zijn stem uit op Linkeroever. “We hopen op een doorbraak in verschillende Vlaamse centrumsteden en een echte ‘sociale golf’ in Wallonië en Brussel”, zegt Mertens. “In Antwerpen willen we nog wat groeien tot in de dubbele cijfers, dat zou de kers op de taart zijn en ik denk dat dat kan.”

“We zullen de komende dagen wel zien welke veto’s er eventueel zullen smelten als sneeuw voor de zon”, verklaarde Mertens op het feit alle partijen behalve sp.a en Groen hebben aangegeven zeker niet met PVDA te willen samenwerken. “Niet alleen de stad wordt trouwens interessant, ook in enkele districten zijn er mogelijkheden. In Borgerhout hopen we opnieuw in de coalitie te geraken en in het centrumdistrict Antwerpen was het vorige keer nipt en koos Groen uiteindelijk voor N-VA, we zullen zien of dat opnieuw het geval zal zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER